međunarodni dan starijh osoba

Međunarodni dan starih osoba 1. oktobar

Danas je 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba koji je 14. decembra 1990. godine proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.
Danas je 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba koji je 14. decembra 1990. godine proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.Ove godine Međunarodni dan starijih osoba je usmjeren na starije žene i tema 2022. godine je: „Otpornost i doprinosi starijih žena”.

Najnovije projekcije Ujedinjenih nacija pokazuju da se do 2050. godine predviđa da će broj osoba starijih od 65 godina širom svijeta biti više nego dvostruko veći od broja djece mlađe od pet godina i približno isti kao i broj djece mlađe od 12 godina. Kako žene imaju duži očekivani životni vijek u odnosu na muškarce, one su brojnije u starijoj dobi u svim starosnim kategorijama.

U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine se navodi da je prosječni životni vijek čovjeka produžen sa 66,5 na 72 godine.

Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba podstiču se države da starijim osobama osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu sa njihovim mogućnostima.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga