Skip to main content


Svečana akademija

Ministar Adrović najavio podršku za izgradnju novih kapaciteta u okviru Doma starih u Risnu

Svečanom akademijom JU Dom starih „Grabovac“ obilježila je jubilej 75 godina postojanja i to na Međunarodni dan starih lica.
Svečanom akademijom JU Dom starih „Grabovac“ obilježila je jubilej 75 godina postojanja i to na Međunarodni dan starih lica.


Boka News

Obraćajući se prisutnima, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, najavio je podršku ovog ministarstva pri izgradnji novog objekta za smještaj korisnika.

“U planu je izgradnja novog objekta za smještaj 52 korisnika na mjestu sadašnjeg H paviljona, a Ministarstvo će učestvovati u ukupnim troškovima izgradnje objekta, koji  će biti izgrađen po savremenim standardima”, kazao je Adrović.

On se zahvalio osoblju koje je u vremenu pandemije korona virusa požrtvovano radilo u izuzetno teškim uslovima.

“Ovo je ustanova sa višedecenijskom tradicijom i primjerima dobre prakse, brige o starima, kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Kao resorni ministar potrudiću se da zaposleni u oblasti socijalne i dječje zaštite, budu prepoznati od strane države na adekvatan način”, poručio je Adrović.

Aleksandra Docevski vd direktorica JU Dom starih Grabovac kazala je da je od prvog dana Dom  prolazio kroz različita iskušenja i izazove, dok danas predstavlja jednu od vodećih ustanova iz oblasti socijalne i dječije zaštite.

“Kao najveće iskušenje u proteklom periodu istakla bih 2020. godinu, kada su zaposleni bili odvojeni od svojih porodica, da bi zaštitili zdravlje i živote korisnika Doma, a među njima sam bila i ja. U odnosu na april i maj te godine,  kada je u izolaciju dobrovoljno ušlo 60 zaposenih, u drugom karantinu, odziv se povećao se za 30%, što najbolje govori o odgovornosti zaposlenih i rješenosti i da se izborimo sa epidemijom. Zajedno sa tom borbom ide i naša želja za napredovanjem.

“U tom cilju u narednom periodu započećemo potrebne aktivnosti na sprovođenju planova, a među njima kao najznačajnije istakla bih rušenje objekta gerijatrije H koji je planiran za početak marta naredne godine. U cilju pronalaženja adekvatnog smještaja za korisnike koji se trenutno nalaze u ovom objektu, nadam se da će nam pomoć pružiti resorno ministarstvo, u saradnji sa drugim ustanovama za socijalno zbrinjavanje odraslih lica”, rekla je Docevski.

Ona je podsjetila da je pored redovne djelatnosti smještaja odraslih lica, Dom licenciran za pružanje vaninstitucionalnih socijalnih usluga – smještaja odraslih i starih lica koji su beskućnici, usluga pomoći njege starih lica u kući i dnevni boravak za starije osobe oboljele od demencije.

 ,,Za narednu godinu planirano je pružanje usluge dnevnog boravka za odrasle i stara lica i osobe sa invaliditetom iz opštine Kotor, za koje je Opština opredijelila prostor u Škaljarima. U tom prostoru potrebno je sprovesti adaptaciju za koje će Dom obezbijediti određena novčana sredstva, a zatim i aplicirati za licenciranje usluge” istakla je Docevski.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, prof.dr Uglješa Janković istakao je da ta ustanova, od svog osnivanja 2006 godine, ima izuzetnu saradnju sa Domom starih “Grabovac” i to prvenstveno na polju implementacije studentskih praksi.

,,Gdje je Dom starih Risan, zajedno sa svim socijalnim radnicima prepoznao značaj edukacije diplomiranih socijalnih radnika na polju implementacije studentskih praksi. Jedna smo od prvih institucija koja je u formalnom smislu počela da afirmiše studentske prakse, ne na način da smo to svodili na nivo entuzijazma predmetnih nastavnika i saradnika, već smo u onom trenutku, kada su se ukazale formalne mogućnosti, obezbijedili prakse kao integralni dio nastavnog plana i programa.  Reformom Univerziteta Crne Gore, kroz integraciju nastavnih praksi možemo da kažemo da je Dom starih u Risnu, jedna od nastavnih baza u sistemu socijalne i dječije zaštite”, istakao je Janković.

Prisutnima su se obratili i socijalni radnik i nekadašnji direktor Doma starih “Grabovac” Zoran Vukićević kao i župnik Kotorske biskupije don Srećko Majić koji je govorio o istorijskim činjenicama u vezi sa brigom o starijim osobama na području Boke. Primarijus dr sci Aleksandra Milićević Kalašić govorila je o značaju mentalnog zdravlja.

Na svečanosti je prikazan i kratak film posvećen istorijatu ove ustanove.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci