Mitropolit Joanikije blagosiljao badnjake na Obodu CrnojevićaFoto: Željko Drašković

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije blagosiljao je danas badnjake pred manastirom Svetog nikole na Obodu Crnojevića.

U arhipastirskoj besjedi rekao je da anđeli nebeski danas pjevaju uzvišenu himnu koja je i naša himna: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja.

“Nije to onaj obični mir o kome ljudi najviše govore, koji traje od danas do sjutra, pa opet nemir, nego je to Božanski mir. Jer, Gospod se, dolazeći u ovaj svijet, izjednačio sa svima ljudima, izmirio čovjeka i Boga i nas jedne sa drugima, preporodio nas, osvetio i blagoslovio”, rekao je on.

Dodao je da se Bogomladenac izjednačio sa svakim djetetom koje dolazi na ovaj svijet.

“Draga djeco, Bogomladenac Hristos se pridružio vama, On će sa vama rasti, sa vama učiti, sa vama se igrati i sa vama se radovati. I vi ćete sa Njim sazrijevati – da budete pravi ljudi, da donesete radost svojim roditeljima, svojoj Crkvi i svome narodu. Zato je mnogo važan ovaj praznik. Svi smo nekako kao djeca. svi se radujemo Bogomladencu Hristu”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

DSC 6442

Foto: Željko Drašković

Naglasio je da je Badnje veče u Crnoj Gori znamenito i posebno.

“Sjećamo se iz naše istorije kako smo branili vjeru, kako smo se tada objedinili oko kolijevke Bogomladenca Hrista, kako nam je on dao snagu i slogu da se odbranimo. Nije to bilo samo jedan put na Cetinju, nego je to bilo i na Mojkovcu. A Mojkovac ne bješe tako davno. Pa da se malo prisjetimo onoga što nam je najznačajnije iz naše tradicije i da se toga držimo i to čuvamo. A ono što nam ovaj praznik donosi, to je važno za svakog čovjeka. Donosi nam ljubav, donosi nam radost, donosi nam preporod i spasenje. Mir Božji, Hristos se rodi”, poručio je Mitropolit Joanikije koji je potom djeci podijelio Božićne poklon paketiće.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga