Skip to main content


Mitropolija crnogorsko – primorska

Mitropolit Joanikije osveštao crkvu Svetog Serafima Sarovskog na Dragalju

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije osveštao je jutros, na praznik Svetog Serafima Sarovskog novosagrađenu crkvu posvećenu ovom svetitelju na Dragalju i u njoj služio svetu arhijerejsku liturgiju.
Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije osveštao je jutros, na praznik Svetog Serafima Sarovskog novosagrađenu crkvu posvećenu ovom svetitelju na Dragalju i u njoj služio svetu arhijerejsku liturgiju.Sasluživalo mu je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

U toku Liturgije Vladika je miropomazao novokrštene sluge Božije Matronu, Serafimu i Nikolu.

Nakon Liturgije je blagosiljan i prerezan slavski kolač.

U arhipastirkoj besjedi Vladika je podsjetio na riječi Svetog Serafima da je cilj hrišćanskoga života sticanje Duha Svetoga.

“A mi ljudi se uglavnom trudimo da steknemo što više zemaljskoga bogatstva, položaja, uticaja i zemaljske slave. A sve je to truležno i propadljivo. Naravno, koke je Bog dao dara da se trudi na ovoj zemlji, da radi i stiče bogatstvo nije u tome grijeh. Grijeh je ako se isuviše veže za svoje bogatstvo”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da će dobro biti ako stekne bogatstvo, uticaj ili položaj pa da to iskoristi na dobro svoga naroda i svojih bližnjih.

“A opet sve to ne može da bude cilj ljudskoga života, nego, kako kaže Sveti Serafim Sarovski, da steknemo Duha Svetoga. A to znači da steknemo neprolazno božanstvo, neprolazno bogatstvo Božije. Da smjestimo Bogomladenca Hrista, čije smo rođenje proslavili, u srca svoja i da se obučemo u Božiju pravdu, milost, istinu, ljubav, dobrotu”, objasnio je Vladika Joanikije.

Oni koji su se najviše usavršili u vrlinama, nastavio je vladika, udostojavaju se, kao i apostoli Hristovi, da budu obučeni u slilu sa visine.

“A to je blagodat Duha Svetoga koja ispunjava neiskazanom radošću čovječije biće i čovječije srce i daje punoću istine, vjere, pravde i dobrote. Takav je bio svetitelj, Božji ugodnik Sveti Serafim Sarovski”, kazao je Vladika.

Kazao je da je Sveti Serafim težio da se sjedini sa Gospodom, da On bude njegovo bogatstvo i njegova radost.

“Danas je ovdje sve radosno i ovdje govore djela. oca Benedikta i mnogih: njegovoga bratstva i mnogih dobrotvora koji su se uključili u osnivanje ovoga manastirskoga metoha ovdje na Dragalju. Čim se ovakve stvari događaju – znači da kod nas ima nade da ćemo ići naprijed i da ćemo i dalje graditi i stvarati. A naročito da ćemo kao hrišćani ići pravim istinskim putem Božjim”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je rekao da je posebna radost što je današnjem sabranju prisustvovao ambasador Ruske Federacije.

“To smo i očekivali, pošto smo ovu crkvu posvetili prepodobnom Serafimu Sarovskom”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je odlikovao ordenom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca 1 stepena g. Mija Lekića, a istim odlikovanjem 2. stepena g. Zdravka Mišeljića.

Arhijerejske gramate su dobili: Boro Samardžić, porodica Josić, porodica Mijajlović, porodica Rajković, Dr Dino Panjak, Aleksandar Žutković i Vladimir Dimitrijević.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci