• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Mitropolit Joanikije: Podijelite znanje, tako se učite plemenitosti, što je važnije od znanja

Mitropolit služio moleban za novu školsku godinu

Mitropolit Joanikije: Podijelite znanje, tako se učite plemenitosti, što je važnije od znanja

U nedjelju veče, 4. septembra, uz prisustvo velikog broja vjernog naroda, roditelja i djece, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sa sveštenstvom moleban za Novu blagoslovenu školsku godinu.
U nedjelju veče, 4. septembra, uz prisustvo velikog broja vjernog naroda, roditelja i djece, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sa sveštenstvom moleban za Novu blagoslovenu školsku godinu.Mitropolit je ovom prilikom poručio mnogobrojnim vjernicima sabranim na molebnu da je upravo Bog dao čovjeku težnju za znanjem i učenjem, što se naročito ogleda u djeci:
,,Tako je Bog dao, da imamo urođenu težnju za znanjem i učenjem. Dovoljno je to imati u vidu pa da znamo da je učenje Božanski i blagosloveni posao. Djeco, vi kada učite upotrebljavate svoju misao, volju pa i često svoje osjećanje. Zapravo, cijelim svojim bićem težite prema znanju.”
Visokopreosvećeni Vladika je ukazao na činjenicu da je za znanje potreban trud, ali i da je znanje blagosloveno, naročito to jeste znanje življenja:
,,Znanje nije lako dostižno, treba uložiti trud. Ali i za to je Bog vama dao snagu. Kada dijete stalno nešto roditelje pita ili nekoga drugog ko hoće da na njega obrati pažnju, ono zapravo cijelo vrijeme uči. To je najveći dokaz da je urođeno čovjeku od najranijeg djetinjstva da traga za znanjem. Znanje je blagosloveno, učenje je blagosloveno jer tako postajete ne samo učeni, nego naučite da živite, naučite da budete pravi, zreli, odgovorni ljudi.”
Podsjetio je na riječ iz naroda da se čovjek uči dok je živ, podvlačeći pritom paralelu sa zdravom duhovnošću u kojoj čovjek pokazuje spremnost da stalno saznaje i obogaćuje svoje vidike i svoje biće i da se time usavršava i izgrađuje kao čovjek:
,,Interesantni su oni ljudi koji stalno teže za znanjem, njih stalno interesuje da nešto novo vide, saznaju ili da ono što već znaju, da još bolje utvrde. Koliko samo truda treba čovjek da uloži da postane dobar zanatlija, koliko treba da se uči kod nekoga dobroga majstora pa da i on sam postane dobar majstor. To se ne postiže ni za nedjelju, ni mjesec pa ni za godinu dana. To je mukotrpan proces. A kamoli koliko truda treba da bi ste postali dobri inženjeri, ljekari, profesori ili da bi ste razvili svoje darove da budete pisci, slikari, pjesnici ili vajari, kao što je naš prota Dragan Mitrović koji je ukrasio ovaj Hram. Zašto ovo sve govorim? Zato što se Gospod Isus Hristos zove Premudrost ili Mudrost Božija. U Njemu je savršeno znanje. On je Logos, svaka nauka: biologija, tehnologija, filologija i ostale, svaka od njih je vezana za Logos, a Logos u dubljem smislu riječi je Hristos, Božija mudrost i Božija sila”. besjedio je Vladika.
Visokopreosvećeni Mitropolit je naglasio da dolazeći u crkvu svi imaju priliku da se prosvećuju Božijim znanjem, posebno se osvrnuvši na djecu i na njihovo držanje pažnje na času, jer, kako akcentuje Vladika, slušajući pažljivo na časovima, djeca imaju već priliku mnogo da nauče od svojih predavača:
,,Vi koji dolazite u crkvu imate priliku da se prosvećujete Božijim znanjem. A to znači da se molite Bogu, a onda će Bog svojom svjetlošću i svojom mudrošću i ljubavlju da prosveti vaša srca i vaše misli da možete bez ikakvih teškoća da izučavate sve nauke koje vam se predaju u školama. Djeco, obratite punu pažnju kada slušate nastavu od vaših nastavnika, profesora, učitelja jer već ako ste pažljivo odslušali na času ono što vam se predaje, vi ste već mnogo naučili, to je najvažnija stvar. Jer to znanje se predaje neposredno kao iz ruke u ruku, kao živi proces, živa stvar.”
U drugom dijelu svog arhipastirskog slova Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je obrazložio da osim znanja koje je korisno, postoji i znanje koje je nadimanje misli, što pokazuju uglavnom oni koji se otuđuju od Boga i nisu spremni da svoje znanje dijele plemenito sa drugima:
,,Znanje je jednostavno, ono čovjeka uspokojava, ali, naravno ima i onog znanja koje je samo nadimanje misli. To se događa kod onih koji se otuđe od Boga i ne žele da to znanje podijele sa drugima. Jer, kada nešto učite, vi to znanje treba da upotrijebite na dobro. Prije svega za vaše duhovno i umno napredovanje, ali i da bi sa tim znanjem mogli da pomognete i drugima, a ne samo da ga sebi prisvajate i da se pravite mnogo pametni.”
Mitropolit je zatim pozvao sve odlične đake, da pomognu svojim vršnjacima koji slabije uče:
,,Vi koji ste odlični đaci, a ima vas dosta, podijelite znanje sa onima koji manje znaju. Tako se učite plemenitosti, a to je mnogo važnije od znanja.”
Vladika se osvrnuo na primjere velikih ljudi, ostvarenih, naučnika koji su i u poodmaklom životu pokazivali svježinu i zdravost duha, poput djeteta, radujući se novim saznanjima na dječiji način, što kako Vladika dalje obrazlaže jasno pokazuje da je čovjek pred Bogom uvijek dijete i da mu stalno trebaju učenje i znanje:
,,Gledao sam velike naučnike, ljude u poodmaklim godinama u osamdesetim godinama, a i dalje su radoznali za znanjem, kao malo dijete! Raduju se svakom otkriću kao malo dijete! Vidi se da je čovjek pred Bogom uvijek dijete i da mu stalno treba učenje i znanje. Zato djeco idite u školu, budite uredni, pažljivi, ne drijemajte na času i dok učite. Ostavite mobilne telefone, time se mnogi zaglupljujete i zatupljujete. Otvorite svoje duše i svoja srca. A kada završite sve obaveze onda izađite i igrajte se! Vama je svojstveno da se igrate, tako se razvijate i napredujete.
Neka bude srećan početak nove školske godine, mi smo se Bogu pomolili da Bog na vas izlije svoj blagoslov, svoju mudrost i svoju ljepotu, da vašu prirodnu sklonost ka znanju upotrijebite na dobro i da zaista steknete znanje i obrazovanje, postajući pametni, zdravi i dobri ljudi. Amin Bože daj!”, poručio je na kraju svog obraćanja Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga