U susret prazniku Svetog Save

Mitropolit Joanikije: Put Svetoga Save je put Hristov (VIDEO)

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije kazao je u emisiji “Press plus sa Rajkom Raičević” da je Sveti Sava izuzetna ličnost, jedna od najznačajnijih crkvenih ličnosti 12. i 13. vijeka, a da je Savindan svenarodni praznik za sve pravoslavne hrišćane, jer je Sveti Sava poznat i poštovan kao svetac u svoj pravoslavnoj vaseljeni. Njegovo prisustvo u našoj Crkvi, u našem narodu je toliko vidljivo da i dan danas diše i živi.
Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije kazao je u emisiji “Press plus sa Rajkom Raičević” da je Sveti Sava izuzetna ličnost, jedna od najznačajnijih crkvenih ličnosti 12. i 13. vijeka, a da je Savindan svenarodni praznik za sve pravoslavne hrišćane, jer je Sveti Sava poznat i poštovan kao svetac u svoj pravoslavnoj vaseljeni. Njegovo prisustvo u našoj Crkvi, u našem narodu je toliko vidljivo da i dan danas diše i živi.“Turci su spalili mošti Svetoga Save da bi njegov ogromni svetiteljski uticaj nekako uništili, ali to se doživjelo kao nova žrtva Svetoga Save za njegov narod, koji se još više uz njegov spomen priljubio i prihvatio njegov kult na svim prostorima srpskih zemalja. Sveti Sava je naše pretke sjedinio sa Hristom i on je prosto nekako zaštitni znak naše vjere. Mi smo hrišćani i najvažnije je da smo Hristovi, ali moramo poštovati i one koji su nas sjedinili sa Hristom, jer poštujući Božje ugodnike pokazujemo i Bogu poštovanje”, rekao je Mitropolit Joanikije, objasnivši da Bog voli da se Njegovi sveti proslavljaju i zbog njihovih zasluga On nispošilje u ovaj svijet blagodat, milost, mir, ljubav, dobrotu, prosvećenje i sve ostalo.

Govoreći o kultu Svetoga Save u Crnoj Gori, podsjetio je na ogromno svetosavsko nasleđe kod nas, na veliki broj toponima, hramova…

“Toliko nasleđa svetosavskoga, da mi imamo ogromnu obavezu da to nasleđe čuvamo, da ga afirmišemo: od pismenosti, kulture, živopisa, arhitekture… Svemu je Sveti Sava dao mjeru i uspostavio najveći standard. Odakle blistava kultura srednjeg vijeka po srpskim zemljama? Zato što je Sveti Sava uspostavio taj najveći standard koji je obavezivao poslednje generacije u svakom pogledu, pogledu duhovnosti, organizovanju monaškog života, djelovanju sveštenstva u narodu… Sve je to Sveti Sava utemeljio i to nasleđe diše i živi i dan danas. Litije nijesu nastale ni iz čega, nego su bile litije ranije, ali su i svetosavske akademije bile svenarodne svečanosti.”

Govoreći o proslavi Svetog Save kao školske slave, Vladika je podsjetio da je još u vrijeme kneza Danila Petrovića, ovaj Božiji ugodnik zvanično bio prihvaćen u crnogorskim školama kao školska slava i zaštitnik, a da je u doba kralja Nikole u Biljardi bila kapela Svetog Arsenija – naslednika Svetoga Save, gdje su se djeca Bogu molila. Osvrnuvši se na svetosavske akademije, koje se tradicionalno priređuju u cijeloj Crnoj Gori, konstatovao je da su to veličanstvene svečanosti najvećeg nivoa.

“Imamo tu ambiciju da to budu zaista kulturne i duhovne svečanosti najvećeg nivoa, pozivamo najbolje besjednike, najbolje muzičare… Tu dođu do izražaja i naša djeca koju obučavamo i spremamo za te svečanosti i u tim pripremama je jedna sveopšta radost. Još uvijek smo u atmosferi i Božića i Bogojavljenja i velikih slava koje smo proslavili i sada ulazimo u svetosavske svečanosti”, najavio je Vladika još jednom podsjetivši da sve te praznike obilježavamo prije svega svetim bogosluženjima u svim našim hramovima i da je u to suština praznika, ali da se prosto svečanost, slava i radost praznika preliva i u naše svetosavske akademije ili priredbe koje organizujemo.

Kao izuzetno važno Mitropolit Joanikije je istakao to da treba da idemo putem Svetoga Save, a to je put vrline.

“To je put Svečovjeka, to je put Hristov. Sveti Sava je premašio okvire jednoga naroda, svoga srpskoga naroda. On je vaseljenski svetitelj i učitelj i da se tom njegovom širinom obogatimo, da se prosvijetlimo njegovom mudrošću. On je ličnost koja je spojila podvig, obrazovanje i djelovanje, kao što je Sveti Vladika Nikolaj govorio, ne zna se da li je veći podvižnik, molitvenik, asketa. Dostigao je vrh obrazovanja u svom vremenu, ali i vrh trudoljublja. Organizovao je jednu pomjesnu Crkvu, osam episkopija, udahnuo život svome narodu i svojoj Crkvi odredio praktično put u budućnost, uspostavio najveći standard u svemu. To su dakle njegove zasluge i mi svi koji se trudimo da nešto u ovome životu uradimo, možemo zaista imati Svetoga Savu kao najvećeg, a skoro i nedostižnoga uzora”, poručio je Visokopreosvećeni.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije govoreći o svom prethodniku blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju je kazao da je njegovo djelo takvo da je svima poznato, ali da će svjetlost tih djela sve više da sija jer je čovjek ogromnih zasluga i talenata.

“On je preporodio Crnu Goru, on je ugradio sebe u Crnu Goru, odnosno ugradio je sebe u Crkvu Božiju. Nije on poznat samo u Crnoj Gori, čak je za života više bio poštovan van Crne Gore nego u samoj Crnoj Gori od onih, možda, koji su trebali da vide koga imaju. Svakako u Crnoj Gori vjernici su znali i osjetili, vidjeli koga imaju, a to će još više da zablista vremenom”, kazao je Visokopreosvećeni.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da se blaženopočivši Mitropolit Amfilohije proglasi za sveca, što se pominje u javnom diskursu, podsjetio je da Sveti apostol Pavle sve hrišćane naziva svetima, jer su svi primili krštenje, svi su primili osvećenje kroz Svete tajne i žive u zajednici svetih – Crkvi, a vremenom se iskristalisalo da se pojedine ličnosti ističu kao sveti zbog nekih naročitih zasluga ili zbog čudesa koja se projave poslije upokojenja te da za to nema preciznog vremenskog ograničenja, nekada se radi o 30, a nekada i o 400 godina. Dakle treba da prođe izvesno vrijeme, a zasluge koje ljudi imaju kao djelatnici u vinogradu Gospodnjem ne zastarijevaju.

Podsjećajući da je Mitropolitov grob već postao mjesto hodočašća, mjesto gdje se narod moli, kao što je slučaj i sa grobom Patrijarha Pavla, pa se još ne pominje njegova kanonizacija, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je kazao da treba pustiti da vrijeme učini svoje, odnosno da Gospod projavi njegove vrline.

“Treba pustiti, nije dobro da se usiljava. Kanonizacija u Pravoslavnoj crkvi je uvijek išla tako da se prosto projavi prisustvo sveca u njegovom narodu, ne samo za života nego i poslije upokojenja. Ja ne sumnjam, pravo da vam kažem, on te kapacitete ima, te elemente svetosti svakako ima, šta će se sve još projaviti mi to ne vidimo i ne znamo, ali ja vjerujem da hoće.”Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services