• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Mitropolit Joanikije: Usvojen tekst TU iz 2012. godine, insistiraću da se vrati kapela na Lovćen

Mitropolit Joanikije: Usvojen tekst TU iz 2012. godine, insistiraću da se vrati kapela na LovćenFoto: Mitropolija crnogorsko-primorska

-Mi smo dostavili nacrt ugovora 2012. godine. Vlada je imala taj tekst i nije odgovarala ali već je Vlada Zdravka Krivokapića počela da se bavi njim, usvojila ga i objavila. To je isti tekst od 2012. godine koji je Mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore- kazao je Joanikije.

Kako je kazao, ako se uzme u obzir da su crkva i država odvojene onda je dobro da se potpiše Temeljni ugovor kako bi se uspostavili odnosi.

Dodaje i da je bilo primjedbi, ali i da je srećan, jer nijedna, kako kaže, suštinski nije mogla da ukaže na neke nejasnoće ili nedostatke. 

Na pitanje da li je bilo pomena između SPC i Vlade da se koriguje tekst Temeljnog ugovora, Joanikije ističe da je Vlada Krivokapića usvojila tekst ugovora, a kasnije je Vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni tim sastane sa njihovim timom jer su imali neke primjedbe.

-Bilo je više sastanaka, postignut je dogovor, bilo je primjedbi Vlade koje su manje više bile opravdane. Usvojili smo nekoliko primjedbi koje su više bile radi što boljeg usaglašavanja sa Ustavom Crne Gore. Posle ovoga dogovora tekst nije trebalo mijenjati- ističe Joanikije.

Kazao je i da je interesantno da se CANU nije oglašavala povodom očiglednih neusaglašavanja prvobitnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti sa zakonima Crne Gore.

-Notorne laži su da se imovina Crne Gore potpisuje Beogradu. Sva imovina upisana je na eparhije SPC koje djeluju u Crnoj Gori. Unešena je imovina u katastar Crne Gore i to je crkvena imovina. Zakoni Crne Gore se odnose na ovu našu imovinu, kao i na sve ostale vlasnike imovine u zemlji- ističe mitropolit crnogorsko – primorski. 

Dodaje i da je podmetanja da je Temeljni ugovor pravljen u Beogradu.

-On je urađen tako što su se dvije strane sastale i dogovorile. Imali smo inicijativu da je naš tekst morao biti usvojen na Svetom sinodu, e kasnije je dorađivan u dijalogu između Vlade i SPC- kazao je.

Insistiraću da se vrati kapela na Lovćen, šta bih drugo radio

Moramo saznati koja je težina grijeha rušenja Njegoševog amaneta i groba na Lovćenu, kazao je Joanikije odgovorajaći na pitanje o inicijativi SPC o ponovnom građenju kapele na Lovćenu.

-To je rušenje poslednje volje sina Crne Gore i moramo da se pokajemo za to zlo. Kada smo govorili o vraćanju kapele neki su rekli da ćemo rušiti Mauzolej. To niko nije rekao. Pokojni Mitropolit Amfilohije rekao je tada Vladi da zahtjeva da se kapela napravi i vrate se Njegoševe kosti u nju a da Mauzolej ostane. Ne možemo se odreći Njegoševog amaneta. Rekao je da Crnogorci ostavljaju žalost na njegovu dušu a on na njih prokletstvo ako se ne ispuni njegova želja- ističe Joanikije.

Na pitanje da li će insistirati da se vrati kapela na Lovćen, Joanikije ističe da će hoće.

-Insistiraću da se vrati kapela na Lovćen, šta bih drugo radio- poručio je.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga