Moguće kašnjenje u isporuci vakcina protiv gripaFoto: Pixabay

Iz Montefarma su kazali da procjenu potreba za navedenom vakcinom, kao i vakcinama uopšte koje se koriste za vakcinaciju djece i odraslih u Crnoj Gori, vrši Institut za javno zdravlje na osnovu iskazanih potreba svih javnih zdravstvenih ustanova u kojima se vrši imunizacija.

Tako su, kako navode, nakon što je IJZCG 5. aprila 2022. godine uputio zahtjev za nabavku 23.875 doza vakcina protiv sezonskog gripa, krenuli u proces nabavke.

„Kako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prilikom raspodjele budžetskih sredstava nije opredijelilo sredstva za nabavku vakcina, te samim tim ni FZOCG Odlukom o raspodjeli budžetskih sredstava za 2022. godinu nije mogao predvidjeti iste, ZUACG Montefarm se obratio Ministarstvu zdravlja 07.04.2022. godine zahtjevom za obezbjeđenje neophodnih sredstava u iznosu od 240.228,50 eura“, kazali su iz Montefarma.

U međuvremenu, kako dodaju, dobavljač ih je upozorio da je neophodno, u što kraćem vremenskom intervalu, pokrenuti proces javne nabavke tj. raspisivanje tendera.

„Jer je proizvođač još u martu mjesecu počeo proizvodne pripreme i prijem porudžbi potrebnih doza, te da ne garantuje raspoloživost vakcine ukoliko prekoračimo vremensko ograničenje koje sam proizvođač postavlja“, kazali su.

Ističu da su se, svjesni rizika koje nosi kašnjenje u raspisivanju tendera, obratili urgencijama Ministarstvu zdravlja i pojasnili situaciju.

„I to: 14.04, 19.04, potom i 28.04.2022.g. i zahtjevali hitnu reakciju u skladu sa ingerencijama resornog ministarstva i do danas nijesmo dobili odgovor“, ističu iz Montefarma.

Oni navode i da je tridesetogodišnje iskustvo Montefarma u nabavci, prihvatu, skladištenju i distribuciji vakcina neupitno, što su, kako su kazali, potvrdili i tokom masovne vakcinacije protiv aktuelnog virusa SARS-CoV-2.

„Takođe, ono nam daje za pravo da obavijestimo javnost o mogućem kašnjenju isporuke vakcine protiv gripe za sezonu nadzora 2022/2023. godinu, samim tim i kašnjenjem vakcinacije“, zaključuje se u saopštenju ZUACG Montefarm.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga