Moguće strožije mjereFoto: IJZCG

Do sada, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih. Institut za javno zdravlje nedavno je ponovo apelovao na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Takođe je važno da se imunizuju djeca od 12 godine sa hroničnim oboljenjima kao i ona koja žive sa odraslima kojima je narušen imunitet, kaže on.

Galić je saopštio i da je nakon posljednje sjednice Savjeta za borbu protiv korone, Vlada Crne Gore odlučila da, za sada, propisane epidemiološke mjere ostaju na snazi uz pojačan inspekcijski nadzor.

– Ukoliko se, međutim, epidemiološka situacija u Crnoj Gori u narednim nedjeljama ne poboljša, Vlada Crne Gore razmotriće da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR koji stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati ili dokaza o preležanoj bolesti u posljednjih šest mjeseci) za kompletnu javnu upravu (zdravstvo, prosvjeta, Uprava policije, Vojska…), rekao je Galić.

U tom slučaju od 1. decembra, nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

Prisustvo svadbama će se ograničiti, uz Nacionalnu digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi. Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde po uzoru na ljetošnje festivale. Građane još jednom molimo, ako ni zbog koga, onda zbog sebe lično i svojih familija da, gdje je obavezno, nose maske i drže odstojanje.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga