Montefarm: Ljekova neće faliti, ali moguće da će biti skupljiFoto: Pixabay.com

Zdravstvena ustanova apoteke Crne Gore Montefarm i Ministarstvo zdravlja su kazali „Danu“ da ne postoji opasnost od nestašice ljekova u našoj državi zbog rata Rusije i Ukrajine, jer naša zemlja uvozi medikamente samo iz Evropske unije i regiona. Kako su precizirali iz Montefarma na pitanje nabavke ljekova u budućnosti sada je teško odgovoriti jer ratna dešavanja utiču na tržište, ali na osnovu iskustva sa pandemijom virusa korona se nadaju da problema biti neće. Ipak ne isključuje se rast cijena, zbog situacije na berzi gdje poskupljuje nafta, samim tim i prevoz, ali i sirovine za izradu medikamenata.

– Montefarm nema mogućnost direknog uvoza tj. direktne nabavke ljekova i medicinskih sredstava, već je ista u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, raspisivanjem javnih poziva-tendera. Naša ustanova može dati odgovor samo na osnovu podataka sa kojima mi raspolažemo, a to je da ljekovi koje nabavljamo putem javnih poziva nijesu sa teritorije Ukrajine ili Rusije, već uglavnom iz zemalja regiona i EU. Shodno tome, ne postoji opasnost od nestašica jer ne zavisimo od pomenutih, ratom zahvaćenih područja – navode u Montefarmu.

– Da li će doći do poteškoća u nabavci ljekova u budućnosti, teško je precizirati, jer trenutna ratna dešavanja svakako utiču na tržište uopšte, pa je stoga neophodan oprez zbog mogućih indirektnih posljedica (cijene nafte, samim tim i prevoza, nabavke sirovina za izradu ljekova, itd…), što je bio slučaj i tokom pandemije Kovid-19, ali smo svjedoci da nije bilo ozbiljnijih nestašica – kažu u Montefarmu.

Prema planu javnih nabavki Montefarma, ta institucija je planirala da ove godine za ljekove i potrošni materijal izdvoji 8.965.147,7 eura. Oni nijesu jedina ustanova koja nabalja ljekove već to rade i bolnice, ali i Fond za zdravstveno osiguranje. Prema planu nabavki Fonda, ta institucija će ove godine za medicinska sredstva iz oblasti laboratorije, gdje spadaju laboratorijski reagensi, kao i aparati za biohemijske analize i analizu krvi, potrošiti 808.011,2 eura.
Na crnogorskoj listi ljekova nalazi se oko 1.100 ljekova, a ona je proširena u avgustu prošle godine za 31 lijek. Tada je iz Vlade saopšteno da je na predlog Ministarstva zdravlja usvojila novu listu ljekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje. Nova lista je proširena i na njoj se nalazi 31 novi lijek.

– Ovo za građane znači više terapijskih mogućnosti propisivanja odgovarajuće–prilagođene terapije za pojedinačnog pacijenta. Radi se o ljekovima koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hemofilije, genito-urinarnih problema, hipertenzije, reumatoloških oboljenja, psorijaze, psihijatrijskih, hematoloških, neuroloških oboljenja i hereditarnog angioedema. Izradom nove Liste ljekova podstiče se konkurentnost i smanjuju se cijene ljekova, kako bi se spriječilo favorizovanje ili monopol bilo kog poizvođača. Korekcije cijena ljekova u skladu sa maksimalnim cijenama koje je utvrdio CinMed su takođe obaveza redovne revizije Liste lijekova. Lista podrazumijeva ljekove koji se propisuju i izdaju na recept i ljekove koji se primjenjuju na primarnom, sekundarnom i tercijalnom nivou, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ljekove koji su sastavni dio Doplatne Liste ljekova – saopšteno je ranije iz Vlade.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga