• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Morski vranac ili kormoran, jedna od najuspješnijih ptica ribolovaca na našem primorju

Morski vranac ili kormoran, jedna od najuspješnijih ptica ribolovaca na našem primorjuKormoran

Veliki vranac ili veliki kormoran iz porodice vranaca je krupna ptica, crnog perja, plivačica i gnjurac. Živi u jatima u priobalnim krajevima, kao i na obali rijeka i jezera. U primorju gradi gnijezdo na stjenovitim, nenastanjenim ostrvima, koristeći kao materijal najčešće suve alge, a u unutrašnjosti zemlje na visokom drveću, od grančica i suve trave.

20220109 122733

Kormorani su poznati po izvanredno brzom mogućnošću razmnožavanja i u ogledu potvrdio ogromnu proždrljivost. Prema Bremovim posmatranjima, kormoran je mogao u prosjeku u jutarnjem lovu da pojede desetak riba dužine do 20 centimetara, a u popodnevnom obroku nešto malo manje.

20220109 122741

Kormoran dnevno u prosjeku pojede pola kilograma ribe, dok ribolovci tvrde da pojede svoju težinu (2.5-3.5kg), međutim za usvojenu procjenu uticaja na riblji fond uzima se dnevni prosjek od 0.45kg, a za godišnji presjek 170 kilograma.

Novljani su često u prilici da ih vide dok suše svoja raskošna krila na stijenama uzduž obale, ili dok zaranjaju za plijenom. U ovo doba godine ih najčešće uočimo na stijenama u blizini šetališta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga