Skip to main content


Morski vranac ili kormoran, jedna od najuspješnijih ptica ribolovaca na našem primorjuKormoran

Veliki vranac ili veliki kormoran iz porodice vranaca je krupna ptica, crnog perja, plivačica i gnjurac. Živi u jatima u priobalnim krajevima, kao i na obali rijeka i jezera. U primorju gradi gnijezdo na stjenovitim, nenastanjenim ostrvima, koristeći kao materijal najčešće suve alge, a u unutrašnjosti zemlje na visokom drveću, od grančica i suve trave.

20220109 122733

Kormorani su poznati po izvanredno brzom mogućnošću razmnožavanja i u ogledu potvrdio ogromnu proždrljivost. Prema Bremovim posmatranjima, kormoran je mogao u prosjeku u jutarnjem lovu da pojede desetak riba dužine do 20 centimetara, a u popodnevnom obroku nešto malo manje.

20220109 122741

Kormoran dnevno u prosjeku pojede pola kilograma ribe, dok ribolovci tvrde da pojede svoju težinu (2.5-3.5kg), međutim za usvojenu procjenu uticaja na riblji fond uzima se dnevni prosjek od 0.45kg, a za godišnji presjek 170 kilograma.

Novljani su često u prilici da ih vide dok suše svoja raskošna krila na stijenama uzduž obale, ili dok zaranjaju za plijenom. U ovo doba godine ih najčešće uočimo na stijenama u blizini šetališta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare