projekat

Muzička razglednica srpskog naroda u Crnoj Gori

Radio televizija Jadran emitovala serijal od 10 emisija posvećenih očuvanju bogatog muzičkog nasleđa srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije na izmaku 2022.godine.
Radio televizija Jadran emitovala serijal od 10 emisija posvećenih očuvanju bogatog muzičkog nasleđa srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije na izmaku 2022.godine.Serijal polučasovnih emisija „Muzička razglednica srpskog naroda u Crnoj Gori“ posvećen je muzici koju je kroz istoriju srpski narod stvarao i izvodio na prostorima Crne Gore. Reditelj i muzički urednik emisije je Boris Đurašić, a autor i urednik Ljiljana Veljković.

Ova muzička putovanja približila su gledaocima i slušaocima čojstvo i junaštvo predaka u raznim ratovima koje su vodili, istorijske događaje koji su se u prošlosti nizali, težak život koji su živjeli, ljubavi, radosti, a sve je to zapisano u pjesmama. To su rodoljubive pjesme, pjesme ponosa, tuge i radosti, pjesme koje potvrđuju burnu istoriju srpskog naroda koji vjekovima ovdje živi. U Muzičkoj razglednici sačuvana je vrijedna zbirka muzičkih dragulja nastalih između planina i mora Crne Gore.

U emisijama su predstavljene pjevačke grupe, folklofna drušva, vokalni solisti i guslari koji su pjevali pjesme i igrali igre koje su od davnina nasleđivali od svojih predaka. To su rodoljubive pjesme, bazirane na događajima i pričama iz tradicije crnogorskih Srba.

U „Muzičkoj razglednici“ nastupilo je više od 200 učesnika. To su članovi Pjevačkog društva Grbalj iz Lastve Grbaljske, Etno grupe“Gorica“ iz Podgorice, Kulturno umjetničkog društva „Sveti Jovan Vladimir“ iz Bara, Kulturno umjetničkog društva „Stara Budva“ iz Budve, Kulturno umjetničkog društva „Rumija“ iz Bara, narodni guslari Željko Bugarin, Ranko Minić, Vasko Doljanica i drugi.

Emisije su snimljene u Budvi, Baru, Lastvi Grbaljskoj, Tivtu, Kotoru, u manastiru Podlastva, manastiru Svetog Arhangela Mihajla na Prevlaci, na Ostrvu cvijeća i drugim mjestima u Crnoj Gori.

Serijal „Muzička razglednica srpskog naroda u Crnoj Gori“ pored Radio TV Jadran, emitovala je i TV Adria. Emisije su prikazane i u repriznim terminima ovih medijskih kuća.

Serijal emisija „Muzičke razglednice Srpskog naroda u Crnoj Gori“ je postigao zapažen uspjeh, tako da Jadran TV planira da i u 2023. godini nastavi snimanje serijala „Muzičke razglednice srpskog naroda u Crnoj Gori“ na drugim lokacijama koje nisu obuhvaćene u prvom serijalu i sa učesnicima koji do sada nisu nastupili.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services