• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Na inicijativu preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi, bokeljski vodovodi zajedno rade na rješavanju problema

Herceg Novi

Na inicijativu preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi, bokeljski vodovodi zajedno rade na rješavanju problema

Na inicijativu novskog „Vodovoda“ prošle sedmice je u sali Skupštine opštine održana prezentacija satelitskog snimanja vodovodnih mreža sa detekcijom gubitaka, odnosno kvarova na vodovodnoj mreži.
Na inicijativu novskog „Vodovoda“ prošle sedmice je u sali Skupštine opštine održana prezentacija satelitskog snimanja vodovodnih mreža sa detekcijom gubitaka, odnosno kvarova na vodovodnoj mreži.Prezentaciji su pored predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića i saradnika i menadžmenta ViK-a Herceg Novi, prisustvovali i predstavnici opština i vodovoda Tivta i Kotora.

Pored satelitskog snimanja, prezentacija je obuhvatila i predstavljanje Komunalnog informacionog sistema, koji obuhvata daljinsku detekciju i geo-informacione sisteme. Prezentaciju ovih procesa predstavili su Boštjan Kočar (Kolektor Sisteh Ljubljana) i Miloš Radanović (BeoExpert Design Beograd).

Satelitsko snimanje predstavlja korišćenje satelita koji se kreću u kontinuiranoj orbiti na visini od 628km koristeći L-područje za podzemni prodor talasa koji tako detektuju sve vrste cjevovoda i protok vode, sa prikazima svih kvarova na samim cjevovodima. Na osnovu satelitskog snimka biće izrađen Master plan vodovodne mreže sa lokacijama kvarova, na osnovu čega će biti moguće planirati i vršiti sanaciju kvarova po prioritetima.

S obzirom da satelitski snimak obuhvata veliko područje u jednoj slici, vodovodi svih bokeljskih opština su postigli načelni dogovor da zajedno učestvuju u troškovima samog snimanja, a da svaki vodovod radi samostalni master plan za svoju mrežu. Tokom sledeće sedmice biće održan zajednički sastanak predstavnika vodovoda Tivta, Kotora, Budve i Herceg Novog gdje će se razmatrati svi vidovi saradnje koji su planirani u sledećem periodu

Pored satelitskog snimanja, tema razgovora biće i izrada geo-informacionog sistema vodovodne i kanalizacione mreže, čija je izrada planirana zajedno sa satelitskim snimanjem a koja obuhvata terensko snimanje šahtova, kao i lasersko snimanje mreže specijalizovanim dronovima za geodeziju, mapiranje i fotogrametriju. Svrha izrade geo-informacionog sistema je geopozicioniranje objekata i formiranje geometrije mreže da bi se formirala jedinstvena baza podataka a potom i izrada hidrauličkog modeliranja komunalnog sistema, čime će se omogućiti kompletan uvid u stanje mreže (vodovodne i kanalizacione) i na osnovu toga formiranje predloga za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju komunalne mreže i objekata, čime će se na kraju smanjiti gubici i broj kvarova na mreži. Izrada hidrauličkog modela komunalne mreže će nam omogućiti višestruke analize, kao što su analize potrošnje vode u sistemu, mjernih zona, visinskih zona, gubitaka vode kao i utroška električne energije.

Predložene aktivnosti će rezultirati investicionim predlozima za modernizaciju i unapređenje komunalne mreže, njenu digitalizaciju i mapiranje problema. Sve navedene aktivnosti su bitne, jer pored smanjivanja gubitaka i bolje iskorišćenosti resursa, što je posebno bitno, takođe su i osnov za apliciranje za odobravanja projekata kod EU i međunarodnih fondova koji su predviđeni za pomoć u očuvanju prirodnih resursa, navode iz hercegnovskog Vodovoda.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prijavljujem da od rane zore kamioni privatnika prevoze otpad i zemlju na divlju deponiju prema Crkvi u Baošiću.
Uništiće lokalni put i vodovodnu mrežu u putu. Nema niko da ih zaustavi.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services