Način na koji dišemo značajno utiče na naše zdravljeFoto: Pixabay

Način na koji dišemo ima ogroman uticaj na naše zdravlje. Dr Zak Tarner je ponudio neke savjete kroz svoju kolumnu.

„Mislim da je ovo fascinantna tema i posebno sjajno pitanje, jer sve nas tjera da preispitamo jednostavne stvari koje naša tijela rade svaki dan”, kaže doktor.

Važno je, ističe dr Tarner, da pripazimo kako dišemo, jer je mnogo zdravije i prirodnije disati na nos nego na usta.

„Najjednostavniji razlog je taj što je disanje na nos prirodnije i pomaže vašem tijelu da efikasno koristi vazduh koji udišete”, smatra dr Tarner.

On je takođe istakao da će većina ljudi, čitajući ovo, primjetiti da zaista dišu na nos.

„To je zato što razmišljate o tome. Oko 30 do 50 posto odraslih diše na usta, naročito u prvom dijelu dana. Disanje na usta može da dovede do zdravstvenih problema i prouzrokuje loš zadah i suhoću usta. Sa druge strane nos je savršeno dizajniran za bezbjedno disanje. Može da filtrira strane čestice zahvaljujući dlačicama koje se u njemu nalaze. Nos takođe može da ovlaži udahnuti vazduh, što plućima olakšava posao“, navodi doktor.

Koristite svoj nos

Vaša usta su savršeno dizajnirana za jelo, piće i razgovor, ali nemaju ono što ima nos. Disanje na usta povećava rizik od astme, karijesa, gingivitisa, izloženosti stranim česticama poput bakterija i patogena, ali i hrkanja, objasnio je doktor.

Svjesno koristite nos za disanje i polako ćete trenirati svoje tijelo da to čini podsvjesno. Iskoristićete sve prednosti.

Ne zaboravite na svoj stomak

Ljudi „dišu stomakom“, a odmah iznad stomaka nalazi se glavni mišić u procesu disanja, dijafragma. Pravilno disanje počinje u nosu, a zatim prelazi u trbuh dok se dijafragma skuplja, trbuh širi, a pluća pune vazduhom.

To je najefikasniji način disanja, jer povlači pluća, stvarajući negativan pritisak u grudnom košu, što rezultira protokom vazduha u vaša pluća.

Održavajte zdrav način života

Redovno vježbanje održava dobro funkcionisanje pluća, a dobro uravnotežena ishrana može da vam pomogne da ostanete aktivni.

Izbjegavajte velike obroke i hranu koja prouzrokuje nadutost kako biste spriječili da se stomak podigne i ograniči kretanje dijafragme.

Važnost pravilnog disanja

Način na koji dišemo je veoma značajan za mnogo toga, počevši od toga kako razmišljamo, do toga kako se odnosimo prema svijetu, a prije svega je značajno za zdravlje i ravnotežu svakog sistema organa u našem organizmu.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga