DAN PREVENCIJE SAMOUBISTVA

„Nadležni da se pozabave problemom suicida“

U našoj zemlji, od 1997.do 2021., ubilo se 3200 ljudi, saopštila je za Radio Crne Gore, povodom obilježavanja Dana prevencije samoubistva, psihijatrica u Kliničkom centru prof.dr Lidija Injac Stevović.


Foto: Pixabay

„Nestalo je cijelo jedno mjesto. To je alarm za svaku zemlju, pogotovo za malu Crnu Goru. Međutim, nadležni se godinama ozbiljno ne bave problemom suicida, čije bi rješavanje trebalo da bude prioritet. Rade samo oni kojima je to struka i NVO organizacije, a toj kompleksnoj pojavi neophodan je multisektorski pristup“, kazala je ona.
Ne postoji zvanična  statitika o broju samoubistava, sto je ozbiljan problem da bi se napravila strategija prevencije, saopštila je Injac Stevović. Neophodna je i nacionalna linija za sprječavanje samoubistva i brojni servisi podrške,  kako bi se smanjio broj osoba kojima je smrt jedini izlaz jer je u najvećem broju slučajeva, taj čin moguće spriječiti.
Injac Stevović ističe da je najvažniji otvoreni razgovor i rano prepoznavanje suicidnog ponašanja.
Ima poruku za roditelje: „Saslušajte svoju djecu kada žele nesto da vam kažu, ne okrećite glavu, ostavite sve i posvetite im se. Ako im u tom trenutku okrenete leđa, oni će se okrenuti na drugu stranu i taj problem ostaće neriješen“, poručila je ona.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga