Skip to main content


Nalaganje badnjaka bez uobičajnog kulturno-duhovnog programa
U osvit radosnih i blagih dana Hristovog rođenja, mi arhipastiri, sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke SPC spremamo se da praznujemo ovaj događaj sa puno vjere, ljubavi, nade i međusobnog praštanja. To radimo sledujući Bogu i precima i drevnom crkvenom predanju. Želja nam je da predstojeći praznik Roždestva Hristovog provedemo u što većem jedinstvu sa Bogom, ali i jedni sa drugima.

Svjesni smo da nam ovaj Božić, kao i onaj prošle godine, dolazi u danima velikih iskušenja koje je Gospod popustio na čitav svijet, i koje odnosi živote naših najbližih – svakodnevno. Skoro će dvije godine kako je virus KOVID-a 19 prisutan na ovim našim prostorima i unosi bolest, smutnju i strah među ljude. Od početka ove nevolje naša Crkva se bori protiv širenja straha, a moli se Bogu i nastoji da doprinese svojim trudom, da se epidemija zaustavi i savlada. U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi.

Naš narod je oduvjek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima, niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga. Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve kako za pokoj duša tako i za zdravlje i blagoslov svih.

S tim u vezi obavještavamo sve pravoslavne vjernike i sveukupnu javnost, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i prošle godine, neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka. Poslije Svete Liturgije na Badnje jutro, sveštenstvo će blagosloviti badnjake, a svi vjernice će u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu za zdravlje i napredak svoje porodice i svojih bližnjih.

Kako ništa ne biva bez Božijeg dopuštenja, tako i ovo iskušenje koje je Bog popustio na cio ljudski rod, možemo da iskoristimo da se podsjetimo kako su ovi blagi dani bili prilika da sva porodica bude na okupu, sabrani oko ognjišta, uz stare običaje, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Vitlejemsku pećinu, a time i na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos.

Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju i odgovornost, kako pred Bogom tako i pred ljudima, u božićne praznične dane biće služeno i po nekoliko Liturgija u svim parohijskim i manastirskim hramovima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila. Ovo činimo kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim Liturgijama, a u isto vrijeme svima koji su se spremali postom i molitvom omogućili da pristupe svetim tajnama Hristovim.

Neka se Hristos Bogomladenac, NJegova pravda, istina i ljubav, zacari u srcima vjernih uz molitvene želje za brzo ozdravljenje onih koji stradaju od pomenutog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrijepljenje: ljekara i medicinskog osoblja koji se uz nadčovječanske napore bore za život svakog oboljelog.

Neka je slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićkaKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare