Namirnice čija konzumacija dovodi do pojave rakaFoto: Pixabay

Nutricionistkinja Blair Persyn je za magazin Eat This, Not That govorila o ovom problemu.

„Nitriti stvaraju N-nitrozo spojeve (NOC) u tijelu, koji su potencijalni karcinogeni. Takođe, nitrati se u crijevima mogu pretvoriti u nitrite, što izaziva zabrinutost jer uzrokuju oštećenje DNK, što dovodi do raka“, kazala je.

Oksordovo istraživanje upoređivalo je rizike od razvoja raka kod ljudi koji su konzumirali nitrate i nitrite i onih koji nisu. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje proizvoda koji sadrže nitrate povećava rizik od raka dojke za otprilike 25 posto. Osim toga, konzumiranje velike količine hrane koja sadrži nitrite povećava rizik od raka prostate za gotovo 60 posto.

„Iako je potrebno uraditi još istraživanja, naglašavam da je dokazano da su nitrati i nitriti kancerogeni za životinje“, dodala je Persyn.

Ljudima savjetuje smanjeno konzumiranje prerađenog mesa zato što značajno povećava rizik od raka. U prerađeno meso spadaju viršle, salama, kobasice i slično.

„Rizik od raka takođe možemo smanjiti jedenjem hrane bogate antioksidansima, kao što su spanać, šargarepa, brokoli i krompir“, zaključila je.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga