Nekoliko savjeta stručnjaka kako da uštedite novac na gorivu
Međutim, uštede goriva su moguće ukoliko se izvrši nekoliko jednostavnih promjena u načinu vožnje.

 Hrvatski stručnjak tvrdi da se poštujući određena pravila vožnje na gorivu može uštedjeti i do 1.000 eura godišnje.

 Prvo i osnovno pravilo štedljive, ujedno i sigurne vožnje je oprezno s papučicom gasom. Obrtaje motora treba držati u najoptimalnijem rasponu, a ako je moguće dobro je voziti konstantnom brzinom. Nagla ubrzanja i kočenja treba izbjegavati, prenosi N1.
 
„Jer, pri takvim aktivnostima opterećenje motora i potrošnja goriva su ekstremni. Upravo zato jer je u vrlo kratkom vremenu potrebno obezbijediti što veću snagu, odnosno intenzivno smanjivati snagu motora, što zahtijeva ekstremnu potrošnju”, objasnio je Sinan Alispahić iz Hrvatskog autokluba (HAK) za Dnevnik Nove TV.

Česta greška koju vozači prave je i vožnja ili kočenje u leru, odnosno van brzine, misleći da se tako štedi gorivo. Alispahić naglašava da je potrebno ugasiti motor kada je automobil u neutralnom položaju.

„Zato što je mnogo pametnije upravljati i koristiti stepen prenosa i otpustiti papučicu gasa i pustiti da se kotrlja, to je štednja“, ističe Alispahić.

Poželjno je u vožnji isprazniti gepek, jer svaka vožnja s nepotrebni teretom u automobilu povećava potrošnju za oko pet odsto.

Dobro je koristiti sistem automatskog isključivanja motora (ako ta opcija postoji u automobilu), čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti.

Kako koristiti klimu

I za upotrebu klime postoje određena pravila. Na nižim brzinama, promaja kroz otvorene prozore je štedljivija od klima uređaja. Sve do 90 kilometara na sat. Tada fizika stupa na scenu.

Alispahić objašnjava da vozači koriste klimu na način koji nije po uputstvu, a to je do maksimuma. Istraživanja govore da je potrošnja goriva 10 odsto veća ako se klima tako koristi.

Prvenstveno zbog bezbjednosti, ali i potrošnje, i pritisak u gumama mora biti optimalan, inače potrošnja raste za dva odsto.

Pridržavajući se ovih uputstava, dokazano je, s prosječnih 15.000 kilometara godišnje, može se uštedeti oko hiljadu eura na gorivu. Nije sitnica, pogotovo u doba današnjih cijena.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga