Nizom svečanosti danas je u Tivtu obilježen Dan opštine – 21. novembar

Iako smo u ovu godinu ušli sa gotovo šest miliona eura na računima, zbog blokade lokalnog parlamenta finansijsku 2022. godinu Opština je provela pod stalnim budžetskim ograničenjima. Ni u takvim okolnostima nismo posustali, uspjeli smo realizovali investicije u vrijednosti od preko 2.5 miliona eura, istakao je predsejdnik Opštine, Željko Komnenović
Iako smo u ovu godinu ušli sa gotovo šest miliona eura na računima, zbog blokade lokalnog parlamenta finansijsku 2022. godinu Opština je provela pod stalnim budžetskim ograničenjima. Ni u takvim okolnostima nismo posustali, uspjeli smo realizovali investicije u vrijednosti od preko 2.5 miliona eura, istakao je predsejdnik Opštine, Željko KomnenovićNizom svečanosti danas je u Tivtu obilježen Dan opštine – 21. novembar. Svečanoj sjednici prisustvovali su predstavnici državnih institucija, Vojske Crne Gore, članovi diplomatskog kora, predsjednici crnogorskih opština, predstavnici gradova pobratima, predsjednici crnogorskih opština, stranih investitiora, predstavnici vjesrkih zajednica, kao i direktori opštinskih preduzeća i ustanova.

Sjednica je počela intoniranjem državne himne koju je izveo orkestar Muzičke škole.

Otvarajući svečano skupštinsko zasjednaje predsjednik Odbora povjerenika, Goran Sindik je prisutnim zahvalio  što su uveličali današnju svečanost Dana opštine, kada Tivat slavi oslobođenje u Drugom svjetskom ratu i pobjedu nad fašizmom.

„U skladu sa aktuelnim neverama našeg političkog i privrednog života, i još bitnije opšte moralne krize u društvu, pozvao bi sve da se okrenemo univerzalnim vrijednostima znanja, rada i pristojnosti, takođe i boljeg razumjevanja među nama i tolerancije na različitosti koje ustvari i ne postoje, već su uvijek bile bogatstvo Tivta i Boke Kotorske. Sve navedeno je obrazac koji istorijski i kulturološki prati naš grad vjekovima, i našu Boku Kotorsku kao regiju izuzetne svjetske baštine, sa utisnutim neprolaznim vrijednostima stečenim znanjem, radom, međuvjerskim i međunacionalnim skladom. Budimo dostojni neimara koji su stvorili naš grad i našu Boku Kotorsku. Pomorstvo i trgovina su stvorili bogatstvo kod Bokelja, bogatstvo je stvorilo kulturu i umjetnost, a Bog nam je podario ljepotu našeg zaliva, to je jednostavan recept progresa i napretka“, rekao je Sindik istakavši simboliku svečanosti, dvije svetkovine koje danas slave Tivćani – Gospa od zdravlja i Sveti Arhangel Mihailo.

Čestitajući Dan Opštine sugrađankama i sugrađanima, predsjednik Opštine, Željko Komnenović je nagalsio da Opština ovaj dan slavi u spomen na daleki 21. novembar 1944. godine, kada su u Narodnooslobodilačkoj borbi, Druga dalmatinska i Prva bokeljska brigada oslobodile grad.

„Slavimo tekovine veličanstvene pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu, i sve hrabre borce koji su za slobodu i domovinu dali živote. Naša odgovornost jeste da tu izvojevanu, dragocjenu slobodu danas koristimo radeći najbolje što možemo, za dobrobit generacija koje dolaze“, kazao je Komnenović.

On je naglasio da je Tivat, uz brojne izazove, i u neizvjesnom zdravstvenom, ekonomskom i političkom ambijentu na lokalnom, ali i globalnom nivou, prethodnih godinu dana doživio i potpuni finansijski oporavak sa ostvarenim rekordnim prihodima, uspješnu turističku sezonu, veliki broj gostiju i manifestacija nakon dvogodišnjeg zastoja.

„Mi smo nastavili sa transparentnim radom i odlučnu borbu za javni interes i društveno odgovorno djelovanje. Iako smo u ovu godinu ušli sa gotovo šest miliona eura na računima, zbog blokade lokalnog parlamenta finansijsku 2022. godinu Opština je provela pod prinudnom upravom i stalnim budžetskim ograničenjima. Ni u takvim teškim i vanrednim okolnostima nismo posustali; uz velike napore uspjeli smo realizovati investicije u ukupnoj vrijednosti od preko 2.5 miliona eura. Od toga, milion eura uloženo je u sanaciju brojnih lokalnih saobraćajnica, među kojima su neke dobile asfalt prvi put, poslije više decenija. Radilo se svakodnevno i na unaprjeđenju ostale infrastrukture, pa je samo za obnovu dječijih igrališta i sportskih terena na cijeloj teritoriji opštine, utrošeno preko 100 hiljada eura. Takođe, značajno je napomenuti i da je iz korijena promijenjen i unaprijeđen odnos sa strateškim investitorima koji projekte realizuju u našoj opštini“, istakao je Komnenović.

On je nalasio da su veliku pažnju ove godine posvetili dugo i nepravedno zanemarenim oblastima u Tivtu, sportu, socijalnim pitanjima i prosvjeti. Donošenjem nove odluke o finansiranju sporta, pobrinuli smo se za pravedniju raspodjelu sredstava svim lokalnim sportskim organizacijama, a najbolji tivatski sportisti ove su godine uz tradicionalna godišnja priznanja, po prvi put dobili i novčane nagrade, kao još jedan simboličan vid podrške za istaknute rezultate.

„Tu se nismo zaustavili, pa smo za podršku sportu u budžetu za narednu godinu, namijenili duplo veća sredstva od ovogodišnjih, u iznosu od čak 800 hiljada eura. Obezbjedili smo besplatan đački prevoz, uvećali naknade za novorođenčad, nagrade za najbolje đake i studente. Opština Tivat ove je jeseni uspješno sprovela nabavku dva prijeko potrebna specijalizovana vozila za potrebe štićenika tivatskog Dnevnog centra.

Ulagali smo i u obrazovanje naše djece, pa je u Srednjoj mješovitoj školi Mladost otvorena potpuno nova, savremena kuhinja za potrebe praktične nastave, što je jedan od projekata na koji smo posebno ponosni. Ova administracija od samog početka kao gorući problem prepoznaje nedostatak školske infrastrukture; zato smo i finansirali izradu projekta za izgradnju potpuno nove škole i vrtića u Radovićima, za čiju je izgradnju tender u toku, u okviru kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore. I pored toga, ulažemo velike napore da unaprijedimo postojeće školske objekte, ali i da obezbjedimo nedostajući prostor za nove“, naveo je predsjednik Opštine.

Opština Tivat radi na održivom razvoju grada, kroz aktivnosti na lokalnom nivou, ali i kao partneri na međunarodnim projektima, intenzivno radimo na očuvanju naše kulturne baštine, zaštiti prirodnih područja, unaprjeđenju energetske efikasnosti i razvoju svijesti o zelenim i održivim politikama razvoja. Prepoznali smo potencijal za razvoj preduzetništva – otvaranje Biznis info centra u Tivtu prvi je korak ka pokretanju zasebne opštinske jedinice za podršku preduzetnicima i privrednicima, a što će doprinijeti daljem razvoju i diverzifikaciji lokalne privrede devet ipo miliona eura na računu Opštine na današnji dan, i projektovani budžet za 2023. godinu u iznosu od 24 miliona eura – sa kapitalnim dijelom od čak 14 miliona eura, podaci su koji jasno govore o kvalitetu našeg dosadašnjeg rada. A pred nama je još mnogo posla i očekuju nas brojna ulaganja.

Komnenović je istakao da im je prioritet završetak svih tekućih kapitalnih projekata – saobraćajnice MR2, šetališta Belani i Lungo Mare u Krašićima, saobraćajnice Cacovo, ali i izgradnja nove, nedostajuće infrastrukture. Nastavićemo i sa velikim ulaganjima u sportsku infrastrukturu, a među prioritetima svakako je opremanje glavnog stadiona Arsenala i igranje prvoligaških utakmica u Tivtu. Opština Tivat u narednom periodu još će snažnije podržati kulturu, i samo za programske aktivnosti javnih ustanova kulture u 2023. opredjeliti 642 hiljade eura – 80% više u odnosu na ovu godinu. Veliki budžet predviđa i veća izdvajanja za sve važne oblasti i aktivnosti, pa tu neće biti izostavljena ni socijalna davanja, podrška mladima i institucijama, ni NVO sektor.

Najvažniji dio Tivta su ljudi, a mladi i talentovani Tivćani njegova su budućnost. Zato smo dužni da stvaramo nove šanse, da obezbjedimo uslove i učinimo sve da naši mladi ljudi ne odlaze, već da požele da ostanu ovdje i da grade svoj život i uspješne profesionalne karijere u lokalnoj zajednici, istakao je predsjednik Opštine i uručio nagrade dobitnicima studenstkih nagrada. Dobitnici su Anđela Nikolić, Biljana Jevtić, Bobana Tešić i Filip Stanišić.

Filip Stanišić je u ime nagrađenih zahvalio Opštini na podršci.

Komnenović je Tivćanima koji danas proslavljaju Gospu od zdravlja, kao i Aranđeldovdan, čestitao praznik. On je, uz poruku da slobodnu riječ slave još dugo kao javni servis svih građana i važan činilac društvenog i javnog života Tivta, izvještavajući uvijek objektivno, nepristrasno i profesionalno, redakciji lokalnog javnog emitera – Radio Tivtu, čestitao jubilarni 40. rođendan.

Neka nas ovaj veliki dan, u izazovnim vremenima, još jednom podsjeti i inspiriše da u jedinstvu i zajednici čuvamo mir, i da baštinimo slobodarski duh. Nešto što su naši preci uspjeli sačuvati i u puno težim vremenima, poručio je na kraju  predsjendik Opštine uputivši još jednom, u ime Opštine Tivat i u svoje lično ime, čestitku sugrađanima.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga