Nova.rs: Jahta koja je gorjela u Tivtu pripada Zvonku VeselinovićuFOTO: Nova RS

Jedna od jahti koja je oštećena u jučerašnjem požaru u marini Navar u Bonićima kod Tivta je jahta „Sara“, saznaje Nova.rs.

Riječ je o jahti koju je, prema pisanju BIRN-a, od Svetozara Marovića kupila firma „Inkop“ u vlasništvu Zvonka Veselinovića. Jahta je pretrpjela manja oštećenja, jer je bila druga u nizu od jahte u kojoj je buknuo požar.

U trenutku kada je „Inkop“ kupio jahtu, njeno ime bilo je „Kenco“, ali je novi vlasnik promijenio ime i nazavao je „Sara“.

Zbog ovog broda vođeno je nekoliko sporova u vrijeme kada je vlasnik bio Svetozar Marović.

Sudski spor između austrijske kompanije „Heta Leasing“ i Svetozara i Miloša Marovića 2015. godine vođen je oko naplate 9.980.076 evra, jer su Marovići garantovali da će biti vraćen kredit koji je tadašnji “Hypo Leasing” dao ofšor kompaniji „Galaxy“. Tim novcem izrađena je jahta „Kenco“.

Plaćanje rata je ubrzo obustavljeno, a jahta je potom nestala iz budvanske marine. Vratila se nedavno, pod imenom „Sara“, sada u vlasništvu kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića.

Kako je BIRN pisao u septembru ove godine, Svetozar Marović, bivši predsjednik Srbije i Crne Gore, prije nekoliko godina postao je vlasnik raskošne jahte duge 30 metara i vrijedne 8,9 miliona eura koja je napravljena u poznatom italijanskom brodogradilištu Fereti.

Kada je 2016. godine pobjegao iz Crne Gore u Srbiju, Svetozar Marović je uspio da izbjegne zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog korupcije, ali nije mogao da se oslobodi i duga prema austrijskoj banci od skoro devet miliona eura za kupovinu luksuzne jahte.

Godinu dana kasnije, 2017. godine, novosadska kompanija „Južna Bačka“ sklapa sporazum sa austrijskom kompanijom Heta Leasing, koja je pravni nasljednik Hipo Alpe Adria banke, i preuzima brod za svega 1,3 miliona eura.

Nekoliko dana nakon što su kupili jahtu, „Južna Bačka“ po istovjetnoj cijeni, prodaje brod kompaniji „Inkop“, u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, dvojice kumova sa Kosova bliskih SNS-u, za koje se vezuju mnoge kriminalne radnje.

Prema dostupnim specifikacijama proizvođača jahti Fereti, model broda koji je 2008. godine za 8.9 miliona eura na lizing preko Hipo Alpe Adria banke kupio Svetozar Marović, a koji danas voze Veselinović i Radoičić, ima pet kabina za goste, plus smještaj za posadu.

Sankcije SAD

Američko ministarstvo finansija objavilo je 8. decembra ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je i 13 poznatih ljudi sa Sjevera Kosova, od kojih su većina biznismeni. Javnosti najpoznatija imena su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, bliski saradnici vladajuće Srpske napredne stranke, više puta povezivani sa teškim krivičnim djelima, ali nikada nisu osuđeni.

Zvonko Veselinović, vođa Organizovane kriminalne grupe (OKG) , jedna je od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu.

OKG Veselinović je uključena u šemu podmićivanja velikih razmjera sa kosovskim i srpskim bezbjednosnim zvaničnicima koji omogućavaju ovoj grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Grupa je takođe sklopila zavjeru sa različitim političarima kroz razne quid pro quo sporazume, uključujući podmićivanje kosovskih bezbjednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi im se između Srbije i Kosova omogućile krijumčarske radnje, a krajem 2017. i potkupljivanje kosovskih pograničnih bezbjednosnih zvaničnika kako bi se krijumčarima omogućio bezbjedan prolaz.

Krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko (Jovan) Veselinović imali su dogovore sa političarima da pomognu svojoj stranci da pobedi na izborima, obezbijede političke pobjede svojim kandidatima i da svojim kandidatima doprinesu velikim sumama novca.

Zauzvrat, ovi političari bi braći Veselinović ustupili kontrolu nad određenim oblastima kako bi oni poslovali i gdje bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez miješanja srpskih vlasti, a takođe bi i pružali poslovne informacije u vezi sa imovinom, kako bi podržali i poslovna ulaganja ove braće.

Političari bi takođe nagrađivali braću Veselinović, radeći na tome da ovoj braći dodjele najbolje infrastrukturne ugovore.

Krajem 2017. Veselinovići su davali donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz njihovog kriminalnog poduhvata.

Žarko je bio vođa u OKG Veselinović, radeći sa svojim bratom i OKG – u njihovim krijumčarskim aktivnostima, nasilnom zastrašivanju preduzeća, građevinskim i infrastrukturnim projektima i projektima razvoja telekomunikacija.

Osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke – Olivera Ivanovića, u januaru 2018.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga