• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Novi direktor novskog Doma zdravlja: Protestuju i oni koji su prijavljeni zbog kovid potvrda

Dom zdravlja Herceg Novi

Novi direktor novskog Doma zdravlja: Protestuju i oni koji su prijavljeni zbog kovid potvrda

Na poslove obezbjeđenja Dom zdravlja je isplatio privatnoj firmi iznos od 161.560,68 eura, a ja nisam pristalica rasipanja novca na ovaj način, poručio je v.d. direktora Aleksa Đekić
Na poslove obezbjeđenja Dom zdravlja je isplatio privatnoj firmi iznos od 161.560,68 eura, a ja nisam pristalica rasipanja novca na ovaj način, poručio je v.d. direktora Aleksa Đekić


Foto: Dom zdravlja Herceg Novi

V.d. direktora Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksa Đekić kazao je za „Dan“ da neće dozvoliti da se „politika miješa u rad zdravstvene ustanove“, a da su protesti grupe zaposlenih motivisani upravo tim i ličnim razlozima. On tvrdi da je dio onih koji protestuju obuhvaćen krivičnim prijavama koje su podnesene zbog sumnje da su lažirali kovid potvrde.

Grupa zaposlenih održala je prošle i ove sedmice dva protesta tražeći Đekićevu smjenu. Oni tvrde da su izloženi mobingu, između ostalog, i zbog premještanja u druge ambulante Doma zdravlja.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić imenovao je Đekića nakon smjene doktora Gorana Komara, uz obrazloženje iz Ministarstva da je komisija utvrdila brojne nezakonitosti u njegovom radu. Po dolasku Đekića, Dom zdravlja je 24. januara podnio krivičnu prijavu protiv Komara i N.N. lica zbog nepravilnosti u finansijskom poslovanju za prethodni period. Takođe, dostavljena je i kompletna tražena dokumentacija, a u vezi sa krivičnom prijavom koja se tiče izdavanja lažnih kovid potvrda u ovom Domu zdravlja u prethodnom periodu.

Čeka se tužilaštvo

On je naveo da još uvijek nemaju povratne informacije povodom podnesenih krivičnih prijava.

– Što se vašeg pitanja tiče vezano za kovid potvrde mogu reći da smo svu dokumentaciju koju su nadležni organi zahtijevali od nas pronašli i istim ustupili. Povratnih informacija nemamo. Ja sam lično podnio prijave protiv bivšeg direktora shodno čl. 75 Zakona o zdravstvenoj zaštiti u vezi propusta u vođenju institucije finansijske prirode a tiču se neosnovanog davanja školarina radnicima iz sredstava Doma zdravlja, kao i davanja netačnih informacija drugim nadležnim organima, kao i zbog propusta naplate participacije… Moram istaći da sam na mjestu v.d. direktora nepuna dva mjeseca te da još uvijek sagledavamo cjelokupnu sliku stanja, kazao je Đekić.

– U vezi protesta zaposlenih želim istaći da su isključivo politički motivisani od strane jedne lokalne organizacije, zapravo Novske liste i njenih čelnih ljudi. U prilog tome može se istaći da u kolektivu JZU DZ H. Novi nije postojao mobing ili loš odnos na relaciji menadžment već da su određeni medicinski radici instruisani za nečije političke ciljeve. Pored političkih, tu su aktuelni i lični ciljevi jer je dio protestanata obuhvaćen krivičnim prijavama za lažiranje kovid potvrda. U prilog tome šaljem i prepisku između organizatora protesta na njihovoj viber grupi, gdje se jasno može vidjeti šta su motivi protesta, kazao nam je Đekić.

On je poručio da je manje od dva mjeseca v.d. direktora i da je od početka njegov stav da se „politika neće miješati u rad zdravstvene ustanove, a to važi i za princip zapošljavanja“.

Na naše pitanje kakve je nepravilnosti zatekao u ovoj ustanovi, Đekić je odgovorio da je to već obrazložio Ministarstvu zdravlja, a da sadržaj ne može iznositi.

– Ono što sam zatekao u Domu zdravlja Herceg Novi obrazložio sam dopisom krovnom Ministarstvu, sadržaj dopisa ne mogu iznositi, ali mogu naglasiti da su uočene mnoge nepravilnosti na svim poljima koje sada pokušavamo ispraviti i vratiti reputaciju Doma zdravlja u društvu, na mjesto koje zaslužuje. Da li imamo izazova na tom putu? Naravno da imamo, ali se nadam da ćemo ih za dobrobit svih građana Novog i Crne Gore prevazići. Navešću Vam jedan podatak. Na poslove obezbeđenja u periodu 2018–2022. godine Dom zdravlja je isplatio privatnoj firmi iznos od 161.560,68 e. Nisam pristalica rasipanja novca na ovaj način, poručio je Đekić.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services