Običaji

Običaji za Božić – zašto valja započeti posao, a ne spavati

Danas je Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista – najradosniji praznik u hrišćanstvu. U našem narodu ovaj praznik se vezuje za najljepše vjerske običaje i obrede koji su se održali do današnjih dana.
Danas je Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista – najradosniji praznik u hrišćanstvu. U našem narodu ovaj praznik se vezuje za najljepše vjerske običaje i obrede koji su se održali do današnjih dana.Prvi dan Božića je 7. januar. Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

Јutarnja liturgija

Proslava rođenja Hristovog počinje jutarnjom Božićnom liturgijom koja se služi u svim hramovima. Poslije službe u crkvi se prima nafora (osvećeni hljeb) i to je prvo što se uzima na ovaj praznik.

Božić počinje liturgijom u hramovima

Јedan od najvažnijih običaja je da se ljudi umjesto uobičajenog pozdrava na današnji dan pozdravljaju sa „Hrstos se rodi“ i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Položajnik

Božić ne može da prođe bez položajnika koji kao specijalni gost dolazi u kuću domaćina rano ujutru. To je prva osoba koja kroči u kuću na Božić. Položajnik dolazi sam ili je unapred određen zato što se smatra da će donijeti sreću porodici.

Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima „Hristos se rodi“, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz riječi: „Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica.“ On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži.

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cijele godine, a običaj je da domaćini daruju položajnika.

Česnica

Rano ujutro na Božić domaćica zamijesi tjesto, uglavnom od pšeničnog brašna, od kojeg peče pogaču koja se zove česnica. Pripremu česnice prate različiti običaji koji su se mijenjali vremenom. Nekada se voda za tijesto u nekim krajevima donosila na Božić prije svitanja sa izvora ili bunara u koje se baci pregršt žita. Ovu vodu nazivali su „jakom vodom“, pridajući joj posebnu blagotvornu snagu.

Česnica se mijesi rano ujutru na Božić

Uobičajeno je da se u tijesto za česnicu stavi novčić, koji se može čuvati i koristiti u ovu svrhu iz godine u godinu, naročito ako je od plemenitog metala.

Pored toga, u česnicu se mogu staviti i kukuruz, pasulj, ovas, pšenica, orasi, ali i iverak od badnjaka. Nekada su u česnicu stavljani čak i deo jarma i parče kućnog praga. Ovi običaji mogu se razlikovati u nekim dijelovima zemlje. Česnica se odozgo bode grančicom badnjaka i ima ulogu slavskog kolača na Božić.

Kada svi stanu za sto, nakon molitve pristupa se lomljenju česnice. Domaćin sa jednim članom porodice okreće česnicu tri puta s lijeva na desno, a zatim ukućani lome česnicu među sobom pazeći da ne otpadne nijedna mrva.

Onaj ko dobije dio česnice u kojoj je novčić, po narodnom vjerovanju, biće srećan i uspješan tokom čitave godine.

U nekim dijelovima tri komada česnice ostave se sa strane: jedan za odsutne ukućane (ako ih ima), drugi za putnika namjernika, a treći za polaznika, dok se ostatak pojede tokom ručka.

Božićna trpeza

Pripreme za Božić započele su prije 40 dana Božićnim postom, pročišćenjem duha i tijela. Danas je prvi dan kada se jede mrsna hrana, a božićni ručak tradicionalno je najsvečaniji ručak u toku cijele godine.

Božićna trpeza prema običajima je obilna i berićetna, jer se vjeruje da će zbog toga i čitava godina biti takva.

Hrana ne bi trebalo da se odnosi sa stola naredna tri dana, a nakon posta za Božić se jede meso uglavnom prasetina ili jagnjetina.

Nekada se hrana za božićnu trpezu pripremala duži vremenski period i ona je simbol zajedništva i porodice koja se okuplja oko trpeze.

Danas valja početi posao, ne treba dremati

Prema narodnom vjerovanju, danas valja od svakog posla nešto započeti, da bi do sljedećeg Božića sve išlo od ruke. Ne spava se, da se ne bi drijemalo cijele godine.

Na današnji dan ne valja da bude svađa i rasprava, a posvađani treba da se pomire. Praznik se provodi u krugu porodice, ne ide se u tuđe kuće.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services