Od 10. februara kontrole isplata zaradaTVCG

V.d. direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da će nakon 10. februara početi kontrole da li je ispoštovana uplata minimalne zarade od 450 eura preko tekućeg računa. Vladin mejl server juče je bio napadnut, ali nije uticao na isplatu zarada po programu Evropa sad, jer je sistem Ministarstva finansija funkcionisao besprekorno, kazao je državni sekretar Janko Odović. On je istakao da je isplata zarada izazvala veliki broj pozitivnih komentara.

Vujošević ističe da je  Upravi za inspekcijske poslove do sada stiglo 60 prijava i pitanja građana.

“Inspekcija je vršila određene preventivne kontrole. U određenim subjektima gdje je najavljeno da neće poštovati program Evropa sad je reagovala. Nakon intervencije došlo je do zaključenja ugovora o radu i promjene minimalne zaradena 450 eura kako je predviđeno programom, a poslodavci koji su željeli da pišu skraćeno radno vrijeme zaposlenima, to su promijenili u puno”, kazala je Vujošević.

U narednom periodu pratiće isplatu zarada.

“Poslije 10. februara vršićemo kontrole da li je ispoštovana uplata minimalne zarade od 450 eura preko tekućeg računa zaposlenom i u skladu s tim utvrdiće mjere”, kazala je ona.

Do sada je oko 22 hiljade ljudi primilo platu po programu Evropa sad.

“Reakcije su kakve smo i očekivali. Juče je bilo zaista pregršt vrlo dobrih poruka od građana koji zahvaljuju i govore šta će sve moći da kupe. Mnogi su kazali da će im to biti dovoljno da izmire kreditne obaveze. Bilo je i sudija koji su nam kazali da im je ovo prvo veće povećanje zarada za 30 godina”, kazao je Odović.

On je rekao da program Evropa sad u velikoj mjeri smanjuje poresko opterećenje čime Crnu Goru čini mnogo konkurentnijom za nove poslodavce.

“Tako da je u krajnjem jedan od ciljeva ovog programa povećanje broja zaposlenih jer će manjim poreskim opterećenjem doći i novi poslodavci. Cilj je i smanjenje sive ekonomije jer sa manjim opterećnjem rada poslodavci će biti manje motivisani da kriju zaposlenih i da ih isplaćuju na ruke”, kazao je on.

Odović je u Jutarnjem programu TVCG potvrdio da se juče desio napad na mail server Vlade.

“Vi ste vidjeli da je dio sadašnje opozicije, odnosno nekadašnje vlasti rekao da je ovo neodrživo, da su vezane ruke svim budućim vladama. Taj napad je bio očekivan, ali nije uticao na isplatu zarada jer je sistem Ministarstva finansija funkcionisao besprekorno, a mislim da je preksinoć ili tokom jučerašnjeg dana taj problem otklonjen”, kazao je Odović.

Juče su se, kako dodaje, trudili svi zajedno, da se program ispoštuje i da plate budu isplaćene na vrijeme.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga