Skip to main content


Od penzije ni za osnovno, više od 600 penzionera u HN prima 147 euraPixabay

U Herceg Novom živi 6.828 penionera. Od toga, 4.660 su korisnici starosne penzije, 834 korisnici invalidske penzije i 1.334 korisnici porodične penzije. Prosječna penzija u Herceg Novom za novembar ove godine iznosi 310,33 eura. 

A koliki su troškovi prosječnog penzionera ako uzmemo u obzir troškove hrane, ljekova, komunalija?

„Mi živimo u turističkom području gdje su cijene dosta veće kada su u pitanu životne namirnice i troškovi života. Nominalna vrijednost penzije svakog dana pada, dok cijene rastu. O ljekovima je grijeh i razgovarati, da ne govorim o ljudima koji boluju od težih i hroničnih bolesti“, kazao je za Jadran Novi predsjednik Udruženja penzionera Herceg Novi Aleksandar Radulović.

Socijalni karton neophodan

Početkom ovog mjeseca Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja donio je odluku o dodijeli jednokratke pomoći penzionerima koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar.

“Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 eura, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosječne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 eura”, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Komentarišući ovakav vid pomoći, Radulović posebno naglašava „ono na šta se ukazuje 15 godina“, a to je primjena socijalnih kartona. Ističe da se dešava da jednokratnu pomoć često primi neko ko nije u stanju socijalne potrebe.

„Desilo se da penzioner iz Đenovića odbije tu pomoć, taj čovjek je postupio pošteno jer kaže da se bavi privatnim poslom i da mu jednokratna pomoć nije neophodna. Sa druge strane, bio je slučaj žene koja živi sa dva sina pomorca i koja je zbrinuta imovinski i svakako drugačije. Da postoji imovinski karton, mnogo bi se lakše dijelilo, ovako dolazi do nepravde nezavisno od toga da li humanitarnu i socijalnu pomoć dodijeljuje Fond, Vlada ili Savez, pa novac često ne ode onima kojima je ta jednokratka pomoć zaista najpotrebnija“.

Broj penzionera u Herceg Novom, koji prima najnižu penziju u iznosu od 147,08 eura je 603, a 2399 penzionera je primili jednokratnu novčanu pomoć od 30 eura.

Podsjetimo, nedavno je poslanički klub „Mir je naša nacija“ predložio da se dopuni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi se omogućilo da se iznos minimalne penzije poveća od 1. januara naredne godine sa 147 na 200 eura, odnosno za 36 odsto.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare