Odavde je najljepši pogled na Boku
Sam vrh je jedan od najboljih vidikovaca na Boku Kotorsku, što je već, samo po sebi, sasvim dobar motiv da ova tačka preraste u jednu od atrakcija našeg zaleđa.

Posebno je dobar pogled na unutrašnji zaliv, Gospu od Škrpjela i Svetog Đorđa, ali i na Lovćen, Tivat sa okolinom, Lušticu, kao i sam ulaz u Boku Kotorsku.

Po podacima Ilije Stanovčića, objavljenim u knjizi „Ubli hercegnovski“, prvobitnu crkvicu je još početkom 20. vijeka „svoltao i uredio ubajski klesar Petar Mitrov Pavlović“.

Vremenom je crkva pretrpjela znatna oštećenja, pa je prije nekih sedam-osam godina temeljno obnovljena.

 Za otvaranje crkve za posjetu valja prethodno kontaktirati paroha Ubala, Špira Živkovića, odnosno porodicu Dragana Radinovića iz Tivta, koja je, uz ostale, zaslužna za obnovu ovog vjerskog zdanja.

Takođe, Bokeljima Sveti Ilija od davnina služi i kao svojevrsna, prirodna meteorološka stanica: ovaj stureni vrh na spoju Boke i Orjena, izložen je stalnom sukobljavanju ova dva klimata, a iskustvo govori da kad oblaci legnu na Sniježnicu – kiša je sigurna”.

Da bi pristup i odlazak do crkve bio pristupačniji, sekcija za markacije i vodičku službu planinarskog kluba „Subra“ markirala je postojeći pristupa u skladu sa standardima planinske staze.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services