Skip to main content


Odgovor TO: Ne isplaćujemo 13. platu radnicima nego zimnicuHerceg Novi

Integralna objava Đorđevića: 

Poštovani,
Na osnovu Zakona o informisanju dužni ste da u integralnoj formi, bez vašeg komentara, objavite reagovanje Turističke organizacije Herceg Novi na nepotpisani tekst pod naslovom „BAHATOST PO DŽEPU NOVLJANA: TO HERCEG NOVI ODLUČILA DA ČASTI SVE RADNIKE I 13. PLATU“ s obzirom na činjenicu da ste u tekstu iznijeli veliki broj neistina. Neprofesionalnost vaše redakcije u ovom
slučaju ogleda se i u činjenici da nas uopšte niste konsultovali prije pisanja navedenog teksta.
Prije svega, sa punom odgovonošću tvrdimo da za protekle četiri godine u TO Opštine Herceg Novi ne samo da nije bilo bahatosti, već je prisutno savjesno i domaćinsko ponašanje čemu idu u prilog ostvareni rezultati.
Zaposlenima u Turističkoj organizaciji Herceg Novi nikakvom odlukom nije isplaćena 13. plata kao bonus, već su na osnovu Kolektivnog ugovora TO Herceg Novi isplaćena sredstva za zimnicu, što je to praksa i u ostalim javnim institucijama i preduzećima. Što se tiče sredstava isplaćenih za zimnicu, ona su izdvojena iz sopstvenih prihoda, a ne novcem građana – kako se navodi u tekstu. TO Herceg
Novi nije na budžetu Opštine Herceg Novi, što znači da je TO Herceg Novi samoodrživa organizacija. Još jedna u nizu iznijetih neistina je konstatacija da TO Herceg Novi ima preko 50 zaposlenih kako se navodi u tekstu. Javnost je ovdje uskraćena za informaciju o izvoru ovakvih tvrdnji, jer se Portal Jadran Novi nije o navedenom pitanju niti informisao niti obratio Turističkoj organizaciji kako bi
dobio validne podatke.
Kako je u pomenutom tekstu i komparacija sa navedenim turističkim organizacijama netačna, da se građani Herceg Novog ne bi dovodili u zabludu, ovdje iznosimo konkretne, odnosno zvanične podatke po ovom osnovu.
• TO Herceg Novi godišnje izdvaja 400.000 eura manje za troškove 48 zaposlenih u odnosu na TO Budva koja ima 55 zaposlenih.
• TO Herceg Novi izdvaja 178.864 eura manje u odnosu na TO Kotor sa 44 zaposlena.
Takođe, zbog javnosti važno je istaći da je prosječan trošak na zaposlenog u TO HN na samom začelju u odnosu na sve ostale lokalne TO na teritoriji Crne Gore. Jednostavno govoreći, moglo bi se reći da u većini slučaja 2 zaposlena u TO HN „koštaju“ koliko 1 u većini ostalih LTO.
Što se tiče paušalnih uporedbi uspješnosti sa TO Budva i ostalim organizacijama u navedenom tekstu, želimo da napomenemo da svaki njihov uspjeh iskreno doživljavamo kao zajednički uspjeh, pogotovo iz ugla preporuka NTO da zajedničkim snagama radimo na jačanju nacionalnog, regionalnog (Boka Kotorska) i lokalnog identiteta.
Međutim, zvanični podaci govore sledeće. Pokazatelji noćenja u individualnom smještaju ukazuju da u periodu od 2017. do 2019. godine Budva bilježi pad ostvarenih noćenja za 16% dok Herceg Novi bilježi porast od 28% za isti period. Kada je uspješnost promocije destinacije u pitanju, činjenice govore suprotno od navedenog u tekstu kojeg demantujemo. Naime, ni Bar, ni Trebinje ni Budva uopšte se nisu našli na Forbsovoj listi svjetskih turističkih destinacija za razliku od Herceg Novog koji je 2017. godine bio pozicioniran na 11. mjestu (ispred Pariza, a iza Barselone), a 2019. godine zauzeo je 6. mjesto kao najprepoznatljivija destinacija balkanskog dijela Evrope.
Pozdravljamo odluku Kabineta Opštine Herceg Novi da preusmjeri opredeljenja sredstva za doček Nove godine. Pritom napominjemo da se i mi vrlo često priključujemo sličnim akcijama Kabineta Opštine Herceg Novi, a da i samostalno pokrećemo humanitarne akcije i pružamo podršku ne samo građanima, već i javnim preduzećima čiji je osnivač Opstina Herceg Novi, te učestvujemo u infrastrukturnim ulaganjima u obimu koji je zakonski prihvatljiv. Sve ovo činimo sa jasnom namjerom da se poboljša ambijent za boravak turista, što dovoljno govori o društveno odgovornom ponašanju TO Herceg Novi. Postavlja se, na kraju, logično pitanje: čemu ovakav pokušaj obmane javnosti Herceg Novog i Crne Gore? Čemu ovakav neprofesionalizam i senzacionalizam? Prepustićemo, ovog puta, samim građanima da procjene kakve su bile namjere (nepoznatog) autora teksta. Ističemo najzad da se iznošenjem ovih činjenica TO Herceg Novi ne brani – jer se nema od čega braniti, te da ne razumijemo ovaj potez vaše redakcije kada je opšte poznato da se do svih podataka (u vašem tekstu pogrešno navedenih) može doći legalnom procedurom, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.
Ispred Izvršnog odbora TO Opštine Herceg Novi,
Saša ĐorđevićKomentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A sada recite i to da je svakom službeniku isplaćen iznos zimnice onoliko koliki mu je LD???!!!! NESTVARNO ZANIMLJIVO!!!


Povezani članci