• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Održan sastanak CEFTA Podkomiteta za poljoprivredu, uključujući sanitarna i fitosanitarna pitanja

Održan sastanak CEFTA Podkomiteta za poljoprivredu, uključujući sanitarna i fitosanitarna pitanja
U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i CEFTA Sekretarijata, juče je u Podgorici održan drugi po redu sastanak Podkomiteta u godini crnogorskog predsjedavanja. Sastanak je održan u hibridnom formatu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava i službi CEFTA strana, nadležnih za poslove poljoprivrede i trgovine, sanitarne i fitosanitarne mjere, uključujući veterinu, kao i predstavnici Evropske komisije, GIZ, FAO, ADM Projekta i CEFTA Sekretarijata.

Sastankom je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede presjedavala Kristina Lapčević iz odjeljenja za ekonomske analize, a u uvodnom izlaganju pored predsjedavajućeg prisutnima su se obratili i direktior CEFTA Sekretarijata Emir Đikić i predstavnik Evropske komisije, Vincent Aubin.

U cilju ispunjavanja obaveza iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, raspravljalo se o otvorenim pitanjima i dogovoreno niz aktivnosti, koje treba sprovesti u narednom periodu.

Jedan od najvažnijih prioriteta u godini crnogorskog predsjedavanja Podkomitetom, bio je obezbjeđivanje uslova za implementaciju CEFTA Odluke o olakšicama u trgovini voćem i povrćem. S tim u vezi, tokom 2021. godine sprovedeno je niz aktivnosti o čijim učincima je na jučerašnjem sastanku razgovarano. Takođe, dogovrena je i dinamika aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, kako bi se stvorili uslovi za uspješnu implementaciju Odluke i obezbjedio nastavak usaglašavanja zakonodavstva CEFTA strana sa EU zakonodavstvom, što će olakšati primjenu.

Pored navedenog, tema sastanka je bila i usaglašavanje veterinarskih sertifikata, harmonizacija radnog vremena graničnih inspekcija, kao i troškovi carinjenja proizvoda koji podliježu kontroli od strane veterinarskih i fitosanitarnih inspekcija.

Velika pažnja posvećena je i unaprjeđenju transparentnosti, pa je u tom dijelu posebna zahvalnost od strane CEFTA strana i Sekretarijata upućena crnogorskim predstavnicima koji su zaslužni za konačno uspostavljanje saradnje između CEFTA Sekretarija i FAOa koji će u narednom periodu raditi na uspostavljanju sistema za izvještavanje o subvencijama u poljoprivredi, te u narednim godinama finansirati projekte vezane za istraživanje uticaja subvencija na tržište, kao i druge aktivnsoti koje su u nadležnosti ovog Podkomiteta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga