• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Održana radionica na temu „Anksioznost i porodica. Strategije u suočavanju sa stresom“

Radionica, druga po redu održana u organizaciji NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj Tivat

Održana radionica na temu „Anksioznost i porodica. Strategije u suočavanju sa stresom“

U sklopu projekta „Mentalna higijena porodice. Pričajmo o tome!“ danas je u Domu zdravlja Tivat održana druga po redu radionica.


Foto: Radio Tivat

Na temu „Anksioznost i porodica. Strategije u suočavanju sa stresom“ govorila je specijalista medicinske psihologije kognitivno-bihejvioralnog terapeut Olivera Marković:

  • “Sve se manje vremena provodi u strukturisanom razgovoru. Čak su podaci vrlo poražavajući, a govore da taj razgovor traje manje od deset minuta. Potrebno je minimum 20 minuta da taj razgovor bude fokusiran na one problematike koje je moguće da se javljaju u porodici i recimo u školi. I nama stručnjacima je tu dat jedan zadatak jer je teže raditi kada problem postoji. Prevencija je onaj prvi korak na kome treba da se vratimo. Priča u porodici i otvoren razgovor su neizbježni”.

Marković je kazala da razgovor ne mora da se vodi za stolom, već da roditelji trebaju iskoristiti svaki trenutak koji provode sa djecom kako bi spontano započeli komunikaciju:

  • “Može to biti razgovor i u autu, da iskoristimo to vrijeme dok idemo na posao ili vodimo dijete u školu. Ako se roditelj otvara, onda i uči dijete kako će se dijete otvoriti roditelju. Dijete treba da nauči da je razgovor jedan obrazac koji treba da postoji prvenstveno u porodici, a kasnije i u drugim instancama u društvu”, poručila je Marković.

O anksioznosti kod djece, iz ugla defektologa i kognitivno-bihejvioralnog terapeuta, govorila je Milica Vukotić.

Organizator je NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj Tivat, a projekat je finansijski podržan od Opštine Tivat.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga