• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Održana radionica o OSI za studente/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru

Održana radionica o OSI za studente/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u KotoruFoto: Radio Kotor

,,Na početku smo govorili o njihovim očekivanjima, zanimalo ih je kako komunicirati sa osobama sa invaliditetom, bili su zainteresovani i da čuju o pravima i položaju OSI van oblasti turizma, ali ono o čemu smo najviše govorili su iskustva osoba sa invaliditetom kao korisnika turističkog sadržaja. Uglavnom smo pričali o situaciji u Crnoj Gori, ali smo se osvrnuli i na dobre prakse iz Evrope. Ono što uvijek na početku radionica volim da obradim je tema samog invaliditeta, naravno ako mladim ljudima pričam o tome kako komunicirati sa osobom sa invaliditetom, važno je razgraničiti ko su OSI i šta je invaliditet, da bi smo pričali o pristupačnosti i dalje o pristupačnog turizmu”- kazala je Samardžić.

Kako dodaje,  “pristupačan turizam” ne podrazumijeva samo boravak i prenoćište lica sa invaliditetom i ne podrazumijeva da je samo hotelska soba pristupačna, već i svi ostali sadržaji u hotelu kao što su rekreativni i spa centri, bazeni, pristup moru.

,,Govorili smo i o ispravnoj terminologiji, a ono što je bitno za njih kao buduće turističke radnike jeste da znaju bonton komunikacije sa svim vrstama invaliditeta, jer ima puno vrsta invaliditeta i svakoj vrsti treba različito pristupiti. Neće se isto komunicirati sa nekim ko je u kolicima i dati mu istu vrstu asistencije, kao na primjer sa nekim ko ima oštećenje vida. Ono što je takođe značajno, da i turističke atrakcije budu pristupačne, da imaju audio vodiče za osobe sa oštećenjem vida, dovoljan broj rampi za pristup kolicima,  indukcione petlje za osobe oštećenog sluha i sve ono što olakšava putovanja osoba sa invaliditetom” – zaključila je Samardžić.

Radionica je organizovana  u okviru projekta „EduAkcija za inkluzivnost Kotora”, koji je podržan od strane Opštine Kotor. Podsjetimo, I MI Boke je već u okviru ovog projekta, prethodno organizovala i pet radionica za srednjoškolce/kinje Gimnazije Kotor, čiji je cilj takođe bio edukovati mlade o pravima, potrebama i potencijalima OSI i doprinijeti povećanju stepena socijalne inkluzije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga