Međunarodni naučni skup slavista

Održano deveto izdanje “Njegoševih dana”

Deveti po redu Međunarodni naučni skup slavista „Njegoševi dani „ održan je proteklog vikenda u Tivtu u organizaciji Filološkog fakulteta Nikšić.U fokusu trodnevne manifestacije su , pored Njegoševog književnog stvaralaštva, bili antiratna književnost i lingvistički aktivizam. Održane su četiri sjednice Sekcije za nauku o književnosti i kulturi i dvije sjednice Sekcije za nauku o jeziku, na kojima su govorili brojni ugledni naučni radnici sa najznačajnijih evropskih slavističkih katedri. Ovaj respektabilni međunarodni naučni skup dugi niz godina daje doprinos razvoju njegošologije i južne slavistike, radeći na afirmaciji crnogorske kulture i jezika.

Predsjednica OO manifestacije Tatjana Đurišić  istakla je da je veoma zadovoljna devetim izdanjem „Njegoševih dana“:

“Ugostili smo 59 naučnika koji su izneli 59 tema. Svaki od referata je uvodio u po jednu problematiku kojom smo se bavili . Najviše pažnje je izazvala tema “Antiratni diskurs u južnoslovenskim književnostima i kulturama”,  jer su svi slavisti trenutno pod velikom tenzijom zbog rata u Ukrajini gde dve slovenske zemlje vode težak, krvav rat.  Nikada nismo imali tako živu temu kao što je ova o antiratnoj knjievnosti koja je privukla veliki broj učesnika i mogu reći da smo izuzetno zadovoljni zaključcima sa skupa u Tivtu.

Na ovom jedinstvenom naučnom skupu su bile priređene i književne večeri sa istaknutim regionalnim piscima, kao i okrugli sto i pozorišna predstava „Crvena“ u produkciji BeoArta a u režiji Danila Marunovića.
Zbog preglasne muzike koja je dolazila iz noćnog kluba „Petica“ koji se nalazi u zgradi CZK Tivat, drugi dio predstave se jedva mogao pratiti ali su glumci Branislav Lečić i Tomislav Radosavljević profesionalno priveli komad kraju.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga