Omikron je vrlo vjerovatno kraj korone
On je ocijenio da je strah koji je eskalirao sa pojavom omikrona bio pretjeran.

„Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vrijeme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, rekao je Šekler za Novu S.

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, nastavlja sa optimizmom dr Šekler. Prema njegovim riječima, hospitalizacija oboljelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

„Prvi soj iz Vuhana se najviše razlikuje od omikrona. Pa onaj ko se zarazio u martu/aprilu 2020. taj ima velike šanse da se opet zarazi. Ko je preležao delta soj, šansa da se zarazi omikronom je 30-40 posto. Ko je preležao južnoafrički soj, ima šansu oko 50 posto. Ko je preležao alfa soj, kod njega su šanse 60 posto. Onaj ko je preležao onaj prvi – Vuhanski soj, on ima čak 75% šanse da se zarazi“, navodi Šekler.

Kao dobru vijest on navodi i jednu malu studiju koja je obavljena među oko 50 porodica koje su imale neki od četiri humanih korona virusa, pokušavali su da ih inficiraju omikronom. Ipak, ta zaštita koju su oni imali pokazala se kao efikasna i spriječila je infekciju omikronom.

 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga