• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Omladinske politike Opštine Herceg Novi predstavljene na ReLOaD konferenciji u Evropskoj prijestonici mladih

ReLOaD2 je regionalna inicijativa koja se u Crnoj Gori sprovodi u petnaest opština

Omladinske politike Opštine Herceg Novi predstavljene na ReLOaD konferenciji u Evropskoj prijestonici mladih

Više od 120 učesnika iz cijelog regiona prisustvovalo je konferenciji organizovanoj u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), slaveći Evropsku godinu mladih u Tirani – Evropskoj prijestonici mladih.
Više od 120 učesnika iz cijelog regiona prisustvovalo je konferenciji organizovanoj u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), slaveći Evropsku godinu mladih u Tirani – Evropskoj prijestonici mladih.ReLOaD2 je regionalna inicijativa koja se u Crnoj Gori sprovodi u petnaest opština, među kojima su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva čineći klaster „Coastal Mates”, s ciljem jačanja partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva, a posebno mladih.

Primjer opštine Herceg Novi prepoznat je kao veoma uspješan kada je riječ o omladinskim politikama. S tim u vezi, panelistkinja na sesiji „Youth Participation in the Western Balkans” bila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, koja je predstavila strateška dokumenta posvećena mladima i efikasan način njihove implementacije. Pored strateških dokumenata koje targetiraju različite potrebe mladih žena i muškaraca, Opština Herceg Novi je među prvima uvela inovativne prakse koje su omogućile mladima da se usavršavaju i dosegnu svoj pun potencijal.

Ona je naglasila i da hercegnovska lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za programe posvećene mladima, te da takva pozitivna praksa otvara prostor za učešće u raznim međunarodnim projektima, ali i podsjetila da je početkom ovog mjeseca Sekretarijat za kulturu i obrazovanje objavio Javni poziv za sprovođenje aktivnosti iz oblasti omladinske politike u 2023. godini.

Otvarajući konferenciju, načelnica Sektora za razvoj ljudskog kapitala u Evropskoj komisiji Hilen Franke kazala je da omladina jeste i biće u središtu podrške koju EU pruža Zapadnom Balkanu i predstavila brojne programe i grantove za mlade.

Program konferencije održane 16. i 17. novembra u hotelu Tirana pružio je mladima prostor za razmjenu mišljenja o izazovima s kojima se suočavaju mladi u lokalnoj zajednici. Počevši od predstave omladinskog ansambla iz Tirane, preko radionica do panel-diskusija, mladi su poručili da je ključno da institucije otvore kanale komunikacije sa mladima i saslušaju njihove potrebe i perspektive.

Predstavnici partnerskih lokalnih samouprava i institucija poručili su, s druge strane, da mladima ponekad nedostaje motivacije i entuzijazma zbog kompleksne društvene situacije, ali da se postojeće politike i strategije za mlade mogu realizovati samo u sinergiji s mladima.

Više informacija o ReLOaD2 programu i omladinskoj komponenti možete pročitati na https://www.undp.org/cnr/montenegro/projects/regionalni-program-lokalne-demokratije-na-zapadnom-balkanu-2-reload2 .Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga