Otvaranje izložbe “Arhetipol” u galeriji Cris ContiniFoto: Porto Montenegro

Nakon izložbi autora Gioni David Parra i Marka Lodole, savremena galerija Cris Contini donosi novu postavku skulptura od žičane mreže autora Davida Begbija.

Koristeći čelik ili bronzu, ovaj škotski vajar prikazuje figure moćnih muškaraca i žena, koje karakteriše tjelesnost, ali u isto vrijeme, eteričnost i neuhvatljivost. To su figure koje prenose karakteristike fizičkih, emocionalnih, senzualnih kvaliteta u kojima je veza između suprotnosti veoma jaka: muškog i ženskog, pozitivnog i negativnog, materije i antimaterije, svjetlosti i tame.

Begbie svoj umjetnički put usmjerava na potragu za samim sobom, u svojim radovima stvara fizičke i mentalne prostore unutar haosa svakodnevice koji pozivaju na tiho i apstraktno razmišljanje. Na izložbi u Galeriji Porto Montenegru, radovi talentovanog vajara biće raspoređeni u bliskom kontaktu, u nijemom dijalogu, a korištenjem strateškog osvjetljenja stvaraju se optičke kompozicije linija i oblika, prisvajajući prostor koji zauzimaju.

Pored skulptura, biće predstavljeni i radovi rađeni akrilom na papiru, u kojima se ljudska figura pojavljuje u stalnom trenutku u noti unutrašnjeg spokoja.

Begbie je jedan od najuticajnijih engleskih vajara. Njegovi radovi su izloženi u muzejima poput Nacionalne galerije moderne umetnosti u Rimu; Nacionalna galerija Canberra u Australiji; Muzej Beelden aan Zee u Holandiji; Nacionalna galerija Kanade; Nacionalni istorijski muzej u Londonu. Brojne javne i privatne komisije, uključujući Prirodnjački muzej u Londonu; Kupola vjere Milenijumske kupole, Greenvich; Buddha Bar u Londonu; Citibank, London; The Hyatt Carlton of London; hotel Connaught u Londonu; Hotel Lowry u Mančesteru; Hanover Grange, Montego Bay, Jamajka.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga