Otvorena 23. Hercegnovska likovna scena u galeriji “Josip Bepo Benković”Foto: FB, Opština

U galeriji “Josip Bepo Benković” sinoć je otvorena 23. Hercegnovska likovna scena, a uz veliki broj posjetilica koji svjedoči o značaju manifestacije koja živi uprkos svim izazovima vremena, organizatori ističu posebnu radost susreta s obzirom na veliki broj izlagača – ove godine odazvalo se 62 kako akademskih slikara tako i posvećenih autodidakta.

Direktorica galerije „Josip Bepo Benković“, Slavica Božović, u pozdravnoj riječi, prije zvaničnog otvaranja istakla je kako ova manifestacija prednjači po broju umjetnika i radova, što navodi na misao da je godina na čijem smo izmaku bila plodonosna, a što potvrđuju 62 različita umjetnička izražaja, koja govore da se u Novom radilo i stvaralo i koja , po ko zna koji put, potvrđuju da je Herceg Novi grad umjetnika. Božović je uputila zahvalnost i pokrovitelju manifestacije, Opštini Herceg Novi, medijima kao i prijateljima koji su dali punu podršku organizaciji događaja.

Profesorica, jedan od izlagača, Bosiljka Pušić, istakla je kako je dolazeći na izložbu saznala podatak da se 5% stanovnika Herceg Novog bavi nekom kreacijom.

267852646 276731441160137 582780581531495336 n

„Veliki gradovi i zemlje kada imaju 2% onih koji konzumiraju kulturne događaje zadovoljni su. Mi u ovom gradu imamo čak toliko poslenika koji proizvode umjetnička djela, sama činjenica da je izloženo više od 60 radova govori o bogatstvu ovog grada“, kazala je književnica i jedna od autora na ovogodišnjoj Sceni, Bosiljka Pušić. Ona je dodala kako u čovjeku postoji neka kosmička iskra koja u njemu rasplamsava tu snagu koja je neophodna da bi se ni iz čega stvorilo nešto, te da je svaki rad prozor u novi svijet. Bjelina papira, amorfna masa gline, drveta i kamena, izazovu stvaraoca da on od toga što je ništa stvori nešto , to je pobjeda nad onim što bi negiralo život.

Kustos Jasmina Žitnik naznačila je kako su „umjetnici maštom, kolorom, introvertnim susretom sa platnom i hartijom, ali i drvetom, majolikom, poliesterom, otjelotvorili u stvaralačkom pregnuću djela kojima su se na ovoj izložbi predstavili likovnoj publici. U svojoj cjelini, ovogodišnja Likovna scena kadra je da razgrne tmurne oblake pandemije, ona pokazuje trenutno stanje umjetničkog života Herceg-Novog i pruža nagovještaje o nekim budućim, mogućim tendencijama.

Svi zainteresovani koji nisu bili na otvaranju Scene moći će da posjete Hercegnovsku likovnu scenu u dva izložbena prostora gradske galerije tokom decembra i januara 2022.godine, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, u periodu od 8:00 do 19:00 časova radnim danima i subotom.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga