• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Otvorena izložba „Voda kao inspiracija“ u okviru Međunarodne konferencije o zaštiti biodiverziteta Jadrana

Otvorena izložba „Voda kao inspiracija“ u okviru Međunarodne konferencije o zaštiti biodiverziteta JadranaFoto: Tamara Vuković

Izložbu  je sinoć u Galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” otvorio direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović.

,, Umjetnici su na svoj način na slike prenijeli ono što su vidjeli u dubinama mora, a naš zadatak je da doživimo ta umjetnička djela na svoj način. More je kolijevka života i velika inspiracija za umjetnike, a ova Međunarodna konferencija će dati nove dimenzije i ideje i u narednim danima biti prilika da se “povežemo uživo” nakon pandemije. To je i najbolji put da se naša duša i osjećaj iznutra podijeli sa drugima, a kažu da je tvoje samo ono što podijeliš sa nekim na prijateljski način” – kazao je Joksimović.

Naučni savjetnik u Institutu za more i priobalje Dubrovačkog sveučilišta i slikar Valter Kožul, obratio se u ime umjetnika izloženih radova.

,, Ideja za ovu izložbu nastala je na samom početku projekta i mogu se vidjeti načini na koja četiri umjetnika razmišljaju o temi mora. Mislim da smo izložbom dali posebnu notu projektu, koji se uspješno realizuje i daje dobre rezultate. Najbolje znamo mi koji živimo uz more kako ono utiče na naš život. Nažalost, zadnjih decenija razvojem potrošačkog društva, naš odnos prema moru postao je “maćehinski”, a naš odnos prema prirodi je “samo da uzimamo, a ništa ne vraćamo”. To je nešto što ćemo brzo morati da promijenimo. Zato za početak moramo promijeniti stav i učiti djecu i dati im primjer kako da se ophode prema prirodi”- istakao je Kožul.

Program otvaranja izložbe vodio je Radoje Laušević.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 26. juna.  Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga