Patrijarh Porfirije: Molimo se za mir
Vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje, poručio je u vaskršnjoj poslanici srpski patrijarh Porfirije.

-Osjećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama – istakao je patrijarh.

Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosjećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju, ukazao je Porfirije.

 Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga djeco duhovna, jer smo pozvani da svjedočimo živoga Boga u svijetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja, naglasio je patrijarh i dodao da je osjećaj odgovornosti posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu.

Dok se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek, upozorio je srpski patrijarh.

Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, upitao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Kako ćemo zapjevati pashalnu pesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutješnih, upitao je on.

 Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos čije Carstvo nije od ovoga svijeta – jer „kad bi bilo od ovoga svijeta carstvo moje“, kako je Spasitelj bio rekao Pilatu, „sluge moje bi se borile da ne budem predan Judejcima; ali carstvo moje nije odavde“, dodaje se u poslanici.

Patrijarh Porfirije navodi da prizor neukrotivog čovjeka koji je živeo u grobovima i danonoćno se tukao kamenjem oslikava tragično stanje mnogih pod rimskom vlašću i povezuje sve prošle, sadašnje i buduće žrtve globalnih sukoba koje su bez Hrista, prije ili kasnije, osuđene na samouništenje.

Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta i to je blagovest spasenja. Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta i tom snagom ustajemo za život vječni. Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta i zato bez razlike činimo svakome od „ovih najmanjih“ u njihovoj potrebi, rekao je patrijarh.

Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta, ponovio je Porfirije i zato zagrlimo drugoga kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao Njegovi.

 

Budimo, takođe, svjesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svijesti i prigušene savjesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju, upozorio je patrijarh.

Vrijeme provoditi u ubjeđenju da se virtuelnim svijetom nezdravog umišljanja i konzumacijom aterijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode, istakao je Porfirije.

U svijetu koji odbija da bude zakvašen svjetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrsenje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti, ocijenio je patrijarh.

Neka nas, poziva poglavar SPC, od toga sačuva duboka vjernost krsno-vaskrsnoj sudbini našeg svetosavskog, srpskog naroda, i neka nas ka vječnom smislu vodi naše novozavetno, kosovsko opredjeljenje.

 

Zemaljsko je za maleno carstvo, a nebesko uvijek i dovjeka!

Besmrtna djela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadzbini pokazali su u proteklim mjesecima mnogi naši ljekari, zdravstveni radnici i brojni drugi ljudi koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima, podsjetio je Porfirije.

U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve našim sestrama i braći u otadzbini i rasejanju, gdje god da žive pravoslavni Srbi, dodao je patrijarh Porfirije.

Posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvijek biti uz njih kao i do sada, istakao je poglavar SPC.

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakome mjestu gdje živite. Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svjetlošću Vaskrsloga Hrista i osjenjen snagom radosne pjesme: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova!“, rekao je patrijarh.

Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život vječni! Sa ovim željama i molitvama Vaskrslome Gospodu Hristu želimo vam svako istinsko dobro i pozdravljamo vas najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse — Vaistinu vaskrse, zaključio je patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici.

 

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga