Akademiju će otvoriti Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Peta MDA “Sveti Jevstatije Prevlački”: “Drži svoj um u adu i ne očajavaj!”

U Manastiru Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta, od 5. do 7. septembra, održaće se peta Međunarodna duhovna akademija “Sveti Jevstatije Prevlački”, najavio je Radio Svetigoru prof. dr Siniša Jelušić.Akademiju “Sveti Jevstatije Prevlački” otvoriće Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Tema ovogodišnje akademije je riječ Božija otkrivena Svetom Siluanu Atonskom: “Drži svoj um u adu i ne očajavaj!”

„Suočeni sa mnogim vidovima ispoljavanja zla u savremenom svijetu, čini se da nikada nije bila aktuelnija poruka svetogorskog svetitelja. Jer zaista, kako se hrišćanin ima spasavati u svijetu koji najčešće podsjeća na adsko okruženje, u kome su sve izvorne hrišćanske vrijednosti najvećma dovedene u pitanje? Kako danas, bivajući u okružujućem adu, razumijevati glasovitu poruku Siluana Atonskog da držimo svoj um u adu i da ne očajavamo?

Na tragu tumačenja Avve Justina Ćelijskog Apostolove poslanice (I Jovanova 5,19), sa pravom pitamo: da li danas zaista jasno raspoznajemo granične linije između onoga što je Božje i što nije Božje; između dobra i zla, pravde i nepravde, istine i laži, života i smrti, Boga i đavola? Potvrđuje li načinom života savremeni hrišćanin stav da uprkos takvom svijetu, on živi svetim silama onoga sveta, čuvajući se od zla i grijeha?

Slijedimo li poruku o imperativu anđeoskog podviga hrišćana koji se sastoji u tome što žive u svijetu koji sav u zlu leži, to znači: u adu, ne očajavajući pri tome jer znamo da smo od Boga, kako razumjeti da je sav ovaj bogozdani svet danas posebno oboren zlom, u kome savremeni čovjek leži kao težak bolesnik? (Avva Justin). Koji su putevi prevladavanja takvog stanja i potvrđivanja Logosne suštine koju čovjek kao tvar Božija nepobitno u sebi nosi?

Sva ova pitanja dobijaju posebno na aktuelnosti imamo li u vidu sadašnju tragediju rata slovenske pravoslavne hrišćanske braće, čije se okončanje ni pomirenje nazreti ne može!

Odgovore na ova i druga ovima bliska problemska pitanja, učesnici Akademije će pokušati dati posredstvom predavanja i dijaloga iz ugla različitih disciplina: teologije, filosofije, političke teorije, sociologije, istorije, književnosti, psihologije itd.

Napominjemo da će se Akademija održati u prostorima drevnog Manastira Sv. arhanđela Mihaila na Prevlaci, koji je Sveti Sava Nemanjić 1219. ustanovio kao sjedište Zetske episkopije, i u kome će učesnici biti smješteni za vrijeme trajanja skupa“, ističe se u najavi pete MDA “Sveti Jevstatije Prevlački”.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga