Galić za RTCG

Posjete u bolnicama i dalje zabranjene, pratimo epidemiološku situaciju

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, u intervjuu za Portal RTCG, kazao je da je u prethodnih deset dana registrovano 414 inficiranih osoba, a da nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa Kovidom 19. Kako nam je saopštio, na snazi će ostati mjera zabrane posjeta u bolnicama zbog sezone povećane aktivnosti respiratornih virusa (SARS-CoV 2, RSV, influenca), te da će one važiti sve do poboljšanja epidemiološke situacije.
Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, u intervjuu za Portal RTCG, kazao je da je u prethodnih deset dana registrovano 414 inficiranih osoba, a da nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa Kovidom 19. Kako nam je saopštio, na snazi će ostati mjera zabrane posjeta u bolnicama zbog sezone povećane aktivnosti respiratornih virusa (SARS-CoV 2, RSV, influenca), te da će one važiti sve do poboljšanja epidemiološke situacije.


Foto: Ministarstvo zdravlja

Pretpostavka je, navodi Galić, da će se aktivnost virusa nastaviti ovim intenzitetom. Povodom epidemije žutice koja je aktuelna od januara ove godine, poručuje da su lokalne higijensko epidemiološke službe uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore odradile sve neophodne korake kako bi se epidemija hepatitisa A stavila pod kontrolu. Izvor od kojeg su potekle epidemije, kaže, i pored opsežnih ispitivanja, nije otkriven.

  • Kakva je trenutna situacija sa epidemijom koronavirusa u Crnoj Gori? Može li se reći da smo savladali epidemiju?

Broj novih slučajeva Kovida 19 u čitavom svijetu je stabilan (+2%) tokom prethodne dvije sedmice (izvor WHO). Slična, za sada stabilna, situacija je i sa Crnom Gorom. Široko rasprostranjen SARS-CoV 2 virus znatno je manje fatalan nego što je bio 2020. godine. Zadnjih mjeseci aktivnost virusa potiče ograničene promjene u ponašanju javnosti na globalnom nivou. Pretpostavka je da će se aktivnost virusa nastaviti ovim intenzitetom. Nezahvalno je baviti se predviđanjima po pitanju aktivnosti virusa. Kako nas je dosadašnje iskustvo naučilo, naredna faza aktivnosti SARS-CoV 2 ostaje neizvjesna.

Važno je da osobe sa faktorima rizika prepoznaju značaj vakcinacije, pravovremenog testiranja i ranog postavljanja dijagnoze, kao i uvođenja adekvatne terapije, čime se značajno može spriječiti teški oblik bolesti, hospitalizacija i smrtni ishod. Virus i dalje cirkuliše među nama i pacijenti koji pripadaju rizičnim grupama za infekciju i nastanak bolesti moraju biti upoznati sa mogućim posljedicama ove infekcije, ali istovremeno i sa načinima prevencije ove bolesti – a to je prije svega vakcinacija. Dostupne Kovid 19 vakcine štite od teškog oblika bolesti i smrti.

U Crnoj Gori će uskoro biti dostupna i najnovija bivalentna vakcina. Bivalentna vakcina izaziva imuni odgovor protiv dva različita antigena što znači da ova vakcina štiti od dva različita virusa ili dvije varijante jednog virusa. Zbog pojačane formule i zaštite (koju su obezbjeđivale i prethodne Kovid 19 vakcine) ova vakcina smatra se pojačivačem (“busterom”) u pravom smislu te riječi.

  • Koliko je oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori u posljednjih 10 dana?

Informacije o broju oboljelih i preminulih se objavljuju na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore na dnevnom nivou. U posljednjih deset dana (od 5. do 15. decembra 2022. godine) registrovano je 414 osoba inficiranih SARS-CoV-om 2. Za isti period u Institut za javno zdravlje Crne Gore nije stigla nijedna prijava smrti usljed infekcije SARS- CoV-om 2. Najveći broj registrovanih infekcija je u dobnoj grupi između 20 i 49 godina starosti, a zatim u dobnim grupama od 50-65 godina i 65 godina i više. Najveća stopa incidencije obolijevanja od Kovida 19 se u gore navedenom periodu bilježila u opštinama Podgorica i Nikšić.

  • Namjeravate li da ukinete neke od mjera koje su još uvijek na snazi? Hoće li se ukinuti mjera zabrane posjeta u bolnicama?

Institut za javno zdravlje Crne Gore, kao i druge nadležne institucije svakodnevno prate epidemiološku situaciju, kako u zemlji tako i svijetu i na osnovu toga predlažu epidemiološke mjere. Sezona je povećane aktivnosti respiratornih virusa (SARS-CoV 2, RSV, influenca) i stoga će (do poboljšanja epidemiološke situacije) na snazi ostati mjera zabrane posjeta u bolnicama. U izuzetnim slučajevima će se donositi pojedinačne odluke koje neće biti u skladu sa ovom mjerom (što je i do sada bila praksa) ali isključivo uz saglasnost menadžmenta zdravstvenih ustanova i njihovih epidemioloških službi, kao i uz poštovanje svih uslova za omogućavanje posjete oboljelom u zdravstvenoj ustanovi.

  • Da li je stigla pomoć Svjetske zdravstvene organizacije za dijagnostifikovanje majmunskih boginja u cilju pružanja adekvatnog odgovora na epidemiju? Zbog čega je ona upućena Crnoj Gori, je li bila neophodna?

Svjetska zdravstvena organizacija je i ovog puta, kao i mnogo puta do sada, kroz snažnu i kontinuiranu partnersku podršku i pomoć pokazala da svoje kapacitete usmjerava ka promociji zdravstvene sigurnosti građana Crne Gore – kroz jačanje nacionalnih kapaciteta za prevenciju, detekciju i odgovor na prijetnje po javno zdravlje (uključujući i testove za dijagnostikovanje Monkypox-a u Crnoj Gori).

  • Šta je preduzeto povodom epidemije žutice? Kakvo je stanje u Kotoru i Herceg Novom?

Od 1. januara 2022.godine, zaključno sa 15. decembrom 2022. godine u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je stiglo 47 pojedinačnih prijava obolijevanja od Hepatitisa A. Za isti vremenski period su stigle i tri prijave epidemija obolijevanja od hepatitisa A (u opštinama Herceg Novi, Kotor i Tivat).  Lokalne higijensko epidemiološke službe su uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore odradile sve neophodne korake kako bi se epidemija hepatitisa A stavila pod kontrolu. Izvor od kojeg su potekle epidemije, i pored opsežnih ispitivanja, nije otkriven. Međutim, treba imati u vidu da se u najvećem broju slučajeva (kod epidemija hepatitisa A širom svijeta) i pored iscrpnog istraživanja epidemije ostane bez odgovora na pitanje šta je bio izvor infekcije. Izuzeti su uzorci hrane i vode sa različitih rizičnih tačaka i poslati su u referentnu laboratoriju u regionu.

Rezultati poslatih uzoraka su bili negativni na prisustvo virusa hepatitisa A. Ovo je „bolest prljavih ruku“ i najčešći put prenosa infektivnog agensa je feko-oralni. Virus hepatitisa A ulazi kroz probavni sistem u čovjeka gdje se iz sluznice crijeva krvlju širi do jetre. U jetrenim ćelijama dolazi do umnožavanja virusa. U tom stadijumu virus se izlučuje stolicom van organizma. Nakon što dospije u spoljašnju sredinu, neadekvatnim higijenskim postupanjem, preko prljavih ruku se virus može unijeti u organizam osjetljive osobe. Čest izvor infekcije su kontaminirana hrana (neoguljeno voće i povrće, školjke koje se uzgajaju u zagađenoj vodi -a nisu dovoljno skuvane…) i kontaminirana voda za piće ili led.

Posljednji slučajevi iz opština Kotor i Herceg Novi prijavljeni su 11. oktobra, odnosno 14. novembra. Epidemija se proglašava završenom nakon što protekne dvostruki period inkubacije (koji u ovom slučaju iznosi 90 dana) od posljednjeg registrovanog slučaja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services