Potpisan Temeljni ugovorFoto: RTCG

„Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana“, napisao je Abazović na Tviteru, nakon potpisivanja. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, sa sveštenstvom.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo danas doveli do kraja jedan proces koji u Crnoj Gori, nažalost predugo traje”, naveo je Abazović u izjavi koju je potpisala Vlada.

Kaže da je ideja o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC stara, te da mu je žao što se ona nije realizovala u nekom prethodnom periodu.

“Vlada Crne Gore je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava i mi smo srećni i zadovoljni, ako smo ovim činom danas tome doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da se na ovaj način okrećemo novi list, da se okrećemo izazovima, kojih ne fali u našem društvu, ali sve sa željom da gradimo društvo pravde i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima ”, poručio je premijer u izjavi.

Kaže i da je ponosan na to što je stavljena tačka na jedno važno pitanje.

“Zaista mi je čast i zadovoljstvo što mi je pripala nesvakidašnja prilika da, jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo danas zatvorimo, po mom skromnom sudu na jedan jako lijep, primjeren, dostojanstven način i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje”, zaključio je Abazović.

Patrijarh SPC Porfirije stigao je jutros u glavni grad Crne Gore bez najave, a potpisivanje ugovora nije bilo najavljeno ni na zvaničnom sajtu Vlade.

Grupa građana protestuje ispred Vile Gorica zbog potpisivanja Temeljnog ugovora.

Protest ispred Vlade (foto: rtcg.me) Protest ispred Vlade (foto: rtcg.me)

Ministar pravde Marko Kovač, gostujući sinoć u Dnevniku TVCG kazao je ne vidi potrebu da se bilo šta mijenja u tekstu Temeljnog ugovora, koji je Vlada ranije usvojila.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services