• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Potpisana Deklaracija o podršci unapređenju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti na Zapadnom Balkanu

Potpisana Deklaracija o podršci unapređenju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti na Zapadnom BalkanuFOTO:Ministarstvo odbrane

Na sastanku su uzeli učešće i Mirjana Spoljarić Eger, pomoćnica generalnog sekretara UN i direktorka Regionalnog Biroa Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (Commonwealth of Independent States, CIS), Boris Gandel, ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Kjestri Klaeboe, generalna direktorka u Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške i prof.r Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke u Regionalnom savjetu za saradnju (RCC).     

Ministarka Injac je sastanak ocijenila veoma uspješnim i produktivnim. Ona je istakla da su se ministri, potpisivanjem Deklaracije, saglasili da intenzivno nastave saradnju kroz razne aspekte uključivanja i kreiranja rodnih pitanja u programe i odgovorne politike, te kroz jačanje kapaciteta i mehanizama važnih za upravljanje procesima u toj oblasti.

Pored toga, kako je kazala, stavljen je akcenat na sprječavanje i odgovor na rodno zasnovanu diskriminaciju, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, te naglašena važnost obuke i osvješćivanja rukovodnog, komandnog i ostalog kadra, kao i razmjene informacija, iskustava i najboljih praksi.  

I državni sekretari u ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Smajić i Nikolić, istakli su značaj ovakvih susreta, budući da se na takvim i sličnim formatima definišu politike.

Spoljarić Eger je kazala da Deklaracija, uz dvije sveobuhvatne regionalne publikacije, svjedoči o izuzetnom i višestrukom partnerstvu UNDP-a i ministarstava odbrane Zapadnog Balkana, te da pomenuta četiri ministarstva kontinuirano rade zajedno skoro deceniju. Ona je podsjetila da je zajednička deklaracija potpisana 2012. godine, kada je i započeo ovaj projekat koji sprovodi kancelarija UNDP SEESAC.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services