Potvrđeno pet slučajeva infekcije omikron sojemIlon Mask, foto: Twitter

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile pet slučajeva infekcije omikron sojem koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, u pitanju su četiri klastera iz različitih opština. Crna Gora se tako pridružila spisku država u kojima je registrovan taj visoko zarazan soj.

„Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba“, navode u IJZ.

Dodaju da je prva sumnja na obolijevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila početkom mjeseca, o čemu je Institut obavijestio javnost.

„U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo omikron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo omikron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda“, ističu u IJZ.

Podsjećaju da je SZO 26. novembra označila varijantu B.1.1.529 kao varijantu koja izaziva zabrinutost (VOC), a varijanta je dobila ime omikron.

„Omikron je veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane sa potencijalnim izbjegavanjem imunog odgovora i većom transmisijom“, navode u Institutu.

Međutim, kako kažu, još postoje značajne nesigurnosti i nepoznanice.

„IJZ nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost. U našoj laboraoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti i pacijenti sa poznatim epidemiološkim linkom sa prenosom omikrona“, napominju.

U Institutu podsjećaju građane na važnost vakcinacije i apeluju na sve one kojima je došlo vrijeme za treću dozu da se vakcinišu.

„Podsjećamo i na preliminarne rezultate istraživanja BioNTech-a i Pfizera, prema kojima je vakcina efikasna protiv COVID-19, računajući i Omicron ako je data tri puta. Vaksinišite se i poštujte mjere jer samo tako možete zaštiti sebe i druge“, zaključuju u IJZ.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services