„Praznik rada“ na otvaranju Montenegro film festivalaFoto: 35. Filmski festival Herceg Novi

Takmičarski program dugometražnog igranog filma ponudiće dvanaest naslova koji su obilježili protekli period, a u kojima, pored poznatih imena, dominiraju debitantkinje i debitanti, mahom generacije ovogodišnjeg, jubilarnog festivalskog izdanja koje se održava pod sloganom “Mi smo djeca filma”.

 Selektorka programa, producentkinja Jelena Mišeljić ističe da je programski koncept ovogodišnjeg festivala, poput simboličkog omaža osnivačima, usmjeren na region, preciznije – bivši jugoslovenski prostor.

„Taj prostor je oduvijek bio stjecište različitih društveno-političkih, kulturalnih, ali i estetskih previranja, a o tome su posebno svjedočili filmovi, ogledajući različite autorske izraze i poetike. Čini se da se ni danas djeca filma ne mogu osloboditi sveprisustva turbulentnog podneblja. Ovogodišnja selekcija sadrži dvanaest filmova autorki i autora koji, dominantno iz svojih ličnih pozicija i autentičnim rediteljskim senzibilitetima, istražuju zaostavštinu vječitih promjena i različitih ekstrema koji su tektonski uticali na njihove personalne i umjetničke svjetove, ističe Mišeljić.

Ona se nada da će ovogodišnja selekcija djelovati kao poziv na kritičko promišljanje prošlosti, a sa ciljem što boljeg razumijevanja današnjice i konstrukcije budućnosti koja je nama, djeci filma, trideset pet godina kasnije, izuzetno potrebna.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga