Praznike provesti u molitvenoj atmosferiFoto: printscreen, rtcg

Proslava badnjeg dana ove godine je zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori svedena na minimum, pa bi vjernici ovu situaciju trebalo da iskoriste i osjete skromnost i ljepotu praznika, rekao je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Nikola Pejović.

Pejović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će sveštenstvo nakon jutarnje službe u Hramu naložiti i blagosiljati badnjake, a vjernici će tokom cijelog dana moći da dođu do crkve i prilože svoj badnjak. 

Istakao je da bi nastupajuće božićne praznike, shodno cjelokupnoj situaciji u zemlji i svijetu, trebalo provesti u molitvenoj atmosferi i porodičnom ambijentu.

„Jer ovo je praznik koji se rađa iz jedne svete porodice, pećine, jasala, iz skromnog ambijenta i možda su ovi dani i situacija prilika da se podsjetimo na tu ljepotu slavljenja praznika u skromnosti i ljubavi“, rekao je Pejović.

Govoreći o običajima, Pejović je rekao da je Božić praznik koji nigdje kao u Crnoj Gori nema tu simboliku i razvijene i sačuvane običaje koji počinju tradicionalnim branjem badnjaka.

„To je nešto što je značajno da se zadrži, njeguje, da se na pravi način sprovodi da bi se imalo smisla. Kroz sve te običaje, Bog nas upućuje jedne na druge, jer je ovo praznik u kojem je Bog pomirio nebo i zemlju, pomirio nas među sobom“, rekao je Pejović.

On je rekao da su praznici uvijek povod da čovjek unese radost i smisao u svoju besmislenu svakodnevicu ispunjenu brigom i trkom.

„Ako je neki praznik razlog za tu radost, onda je to praznik Božića. Tu podsjećamo sebe i druge da ne dozvolimo da niko i ništa ne poremeti tu radost praznika“, rekao je Pejović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga