Predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića u Kotoru
Andrija Radulović, književnik, urednik više časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, esejista, publicista, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 3. februara 1970. godine u Podgorici u porodici prosvjetnih radnika.

Autor je dvanaest knjiga poezije i dvije antologije poezije, kao i velikog broja tekstova iz svijeta kulture i umjetnosti u dnevnim i međunarodnim listovima, novinama i časopisima.

Bio je predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Crne Gore (2005-2015); potpredsjednik Fondacije za književnost i kulturu „Miodrag i Branka Ćupić“; jedan od osnivača i potpredsjednik književnog društva „Njegoš“, kao i član i predsjednik žirija za nagrade „Marko Miljanov“ UKCG, „Makarijevo slovo“ i „Književni zapis“. Predsjednik žirija za dodjelu državne nagrade „Oktoih“ za izuzetne rezultate iz oblasti vaspitanja i obrazovanja. Predstavnik je Crne Gore u programskom savjetu Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije koja promoviše očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije na prostoru slovenskih zemalja.

            Objavio je sljedeće knjige:

            „Pogled s mosta“, 1994;

            „Znak u pijesku“, 1995;

            „Ponoć na Donu“, 1997;

            „Ognjeno rebro“, 1998;

            „Riječ sa juga“, 2000;

            „Anđeo u pšenici“, 2002;

            „Ognjeno rebro“ na bugarskom jeziku, 2003;

            „Coasta de boc“ na rumunskom jeziku, 2006;

            „Sniježna azbuka“, 2007;

            „Zvono“, 2008;

            „Bivše kraljevstvo“, 2010;

            „Bijela pčela Volta Vitmena“, 2015;

            „Kad bih plakao kao vinograd“, 2018;

            „General i lasta“, 2021.

Radulovićeve zastupljene u velikom broju domaćih i stranih izbora, pregleda, atlasa i antologija poezije. Poezija mu je prevedena na: ruski, engleski, bugarski, italijanski, rumunski, španski, grčki, mađarski, arapski, danski, slovenački, makedonski, poljski, švedski, ukrajinski, francuski, bjeloruski, njemački, hebrejski, češki, svahili, bengalski i jermenski jezik.           

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i društvenih priznanja. Izdvojićemo nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i nagradu „Radoje Domanović“.

Radulovićevo stvaralaštvo predstavljeno je u Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Rumuniji, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u više navrata na poziv visokih kulturnih i državnih institucija.

            Živi u Podgorici, radi na Cetinju.

           

Na predstavljanju, koje će se održati u Atrijumu Kulturnog centra, pored autora učestvuju akademik Siniša Jelušić i mr Milorad Durutović.

           

           

             

           

             

             Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga