Skip to main content


istraživanje

Prema podacima sajta Numbeo: Život u Podgorici jeftiniji nego u Budvi i Tivtu

Crna Gora važi za najskuplju destinaciju za život u regionu, izuzimajući Sloveniju i Hrvatsku, pa je za četvoročlanu porodicu mjesečno u Podgorici neophodno 1.825 eura, ili 521 euro po članu, ne računajući troškove iznajmljivanja stana, pokazuju podaci sa sajta Numbeo.
Crna Gora važi za najskuplju destinaciju za život u regionu, izuzimajući Sloveniju i Hrvatsku, pa je za četvoročlanu porodicu mjesečno u Podgorici neophodno 1.825 eura, ili 521 euro po članu, ne računajući troškove iznajmljivanja stana, pokazuju podaci sa sajta Numbeo.


Tivat – Foto: Jadran Boka

Prema podacima sa tog sajta, prosječna zarada u Podgorici je 628,85 eura.

Cijene namirnica u glavnom gradu skočile su u poslednjih godinu dana, pa je za veknu hljeba potrebno izdvojiti oko 80 centi, za litar mlijeka do 1,55 eura, za školjku jaja do tri eura, a za kilogram sira do devet eura. Kada je riječ o mesu, potrebno je izdvojiti između osam eura za kilogram piletine i 13 eura za kilogram govedine.

Za kilogram paradajza potrebno je izdvojiti do 2,4 eura, za kilogram luka do dva eura, a za kilogram krompira do jedan euro. Kada je riječ o voću, za kilogram jabuka treba izdvojiti do 1,8 eura, za kilogram banana do 1,9 eura, a za kilogram pomorandži do dva eura.

Kada je riječ o izlascima, za kafu u Podgorici potrebno je izdvojiti do dva eura, za gazirani sok do 2,5 eura, a za pivo, u zavisnosti od proizvođača, od 1,5 do 3,5 eura. Za obrok u restoranu za dvije osobe, prema Numbeu, potrebno je izdvojiti do 40 eura, dok je obrok za jednu osobu u nekom kiosku brze hrane do pet eura. Troškovi vrtića u Podgorici, u zavisnosti od toga da li je državni ili privatni, kreću se u rasponu od 40 do 150 eura. Prosječna četvoročlana porodica za račune mjesečno izdvaja 108 eura, a iznajmljivanje stana košta između 450 i 900 eura, u zavisnosti od veličine i lokacije, dok kvadrat za kupovinu ide do 2.200 eura.

Kada se ovi podaci uporede sa Budvom ili Tivtom (jedinim crnogorskim gradovima čiji su podaci u potpunosti dostupni na ovom sajtu), život u Podgorici znatno je jeftiniji nego na Primorju.

Cijene u Podgorici, uključujući i kiriju, niže su za petinu, dok su samo troškovi iznajmljivanja stana u glavnom gradu niži za preko 50 odsto nego u Budvi. Troškovi izlazaka u restoran u Podgorici su niži za 23 odsto.

Cijene hrane u prodavnici veće su za pet odsto nego u Podgorici. Troškovi potrebni za četvoročlanu porodicu u Budvi su 1.904 eura, odnosno 543 eura po osobi. Prosječna zarada u prestonici turizma je 556 eura. Kada bi Podgoričani mogli da mjesečno troše 2.185 eura, njihov standard bio bi ekvivalentan trošku Budvana u iznosu od 2.800 eura.

Kada je riječ o Tivtu, prosječna zarada u tom gradu iznosi 687,50 eura, a četvoročlanoj porodici mjesečno bi trebalo oko 2.085 eura, ili oko 595 eura po osobi. U odnosu na Podgoricu, cijene u tom gradu veće su za 18 odsto, računajući i iznajmljivanje nekretnina. Iznajmljivanje stana u Tivtu skuplje je za 40 odsto nego u Podgorici, cijene u restoranima veće su za čak 32 odsto, a cijene u prodavnicama za svega 2,3 odsto. Za troškove mjesečnih računa Tivćani u prosjeku izdvajaju 128 eura.

Kada bi standard Podgoričana bio 2.188 eura, u Tivtu bi za iste troškove trebalo 2.700 eura.

Računajući sve ove troškove, Podgorica je u odnosu na Beograd jeftinija za 17,7 odsto, računajući i rentu. Kada je riječ o rentiranju nekretnine u glavnom gradu Srbije, za to je potrebno izdvojiti 42 odsto više novca nego u Podgorici, dok su izlasci u restoran u Beogradu skuplji za oko 20 odsto. Cijene hrane u prodavnicama gotovo su identične, odnosno razlika je samo 0,4 odsto. Četvoročlanoj porodici u Beogradu potrebno je 1,953 eura, odnosno 565,8 eura po članu.

Podgorica je skuplja za život od Sarajeva, računajući sve troškove života, za 6,5 odsto, a samo renta u Podgorici skuplja je 35 odsto. Cijene u restoranima u Podgorici veće su za 8,7 odsto, a cijene u prodavnicama za 5,2 odsto. U odnosu na svjetske metropole, troškovi života u Podgorici niži su za 60 odsto nego u Njujorku, za 63 odsto nego u Londonu, za 57 odsto u odnosu na Pariz, a za 53 odsto nego u Tokiju.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci