Trajekt Prizma

„Prizna“ predugačka i preniska za pristane u Kamenarima i Lepetanima

Rampa „Prizne“ je pola metra šira od trajektnih usjeka, dužina trajektnog uzgona od vodene linije do kote poravnanja sa magistralom 4,6 ili 4,7, a kod „Prizne“ 7,5 metara, dok je visina „Prizne“ od vodene do palubne linije 80 cm, a na kamenarskoj strani gdje trajekti Pomorskog saobraćaja pristaju pramcem 1,8 do 1,9 metara, a na lepetanskoj strani, gdje pristaju krmom, 1,2 metra
Rampa „Prizne“ je pola metra šira od trajektnih usjeka, dužina trajektnog uzgona od vodene linije do kote poravnanja sa magistralom 4,6 ili 4,7, a kod „Prizne“ 7,5 metara, dok je visina „Prizne“ od vodene do palubne linije 80 cm, a na kamenarskoj strani gdje trajekti Pomorskog saobraćaja pristaju pramcem 1,8 do 1,9 metara, a na lepetanskoj strani, gdje pristaju krmom, 1,2 metraTrajekt „Prizna“, koji je stigao prošle sedmice u Boku Kotorsku i usidren je u Zelenici, još nije počeo da saobraća na liniji Kamenari – Lepetane. To se i neće uskoro desiti jer ne može da pristane u postojeći trajektni usjek.

Prema informacijama Pobjede, postojeće širine trajektnog usjeka na obali su 7,5 metara, a širina rampe trajekta „Prizna“ je osam metara, tako da rampa uopšte ne može ući u postojeći usjek.

Druga sporna stavka je dužina trajektnog uzgona od vodene linije do kote horizontalnog poravnanja sa magistralom, koja je 4,6 ili 4,7 metara, koliko su dužine rampe trajekata Pomorskog saobraćaja, dok je na ovom trajektu dužina rampe 7,5 metara. Treća sporna stavka je visina trajekta od vodene do palubne linije koja iznosi nepunih 80 cm, dok je ta visina kod trajekata Pomorskog saobraćaja od 1,8 do 1,9 metara na kamenarskoj strani, gdje brodovi pristaju pramcem, a na lepetanskoj strani, gdje pristaju krmom, visina je 1,2 metra.

Prema tvrdnjama sagovornika Pobjede, upućenog u ovu problematiku, trajekt „Prizna“ koji je ,,Jadrolinija“ prije četiri godine rashodovala iz svoje flote više nije tehnički moguće prilagođavati novim standardima. Naš izvor tvrdi da je očito da je taj trajekt kupljen brzopleto, bez prethodne procjene u smislu upotrebljivosti u postojećim okolnostima operativne obale.

U ovakvoj situaciji jedino rješenje bi bilo da se obavi rekonstrukcija postojećeg pristaništa ili izgradnja novog prilagođenog za novi trajekt, što bi podrazumijevalo rušenje obale, a to bi bio prilično zahtjevan i složen postupak u smislu dobijanja građevinske dozvole, raznih studija, procjena, saglasnosti, elaborata, biologije mora i slično.

Nekadašnji ,,Jadrolinijin“ trajekt „Prizna“, koji je Morsko dobro kupilo u Hrvatskoj dužine 65 metara, izgrađen je 1970. u Švedskoj. Hrvatska Jadrolinija ga je kupila 1991.

Plovio je na linijama Prizna – Žigljen i Biograd – Tkon, dok ga prije nekoliko godina ,,Jadrolinija“ nije prodala privatnoj turističko-putničkoj agenciji ABM Tours iz Neviđana na Pašmanu.

Za sada nijesu poznati detalji kupovine ovog trajekta jer je Morsko dobro sve odradilo pod nepoznatim uslovima, a nije poznata ni cijena po kojoj je kupljen ovaj trajekt.

Prema informacijama Pobjede, na posljednjoj licitaciji za prodaju ovog trajekta cijena je bila 80 hiljada eura, ali na toj licitaciji nije bilo zainteresovanih za kupovinu.

Trenutno na liniji Kamenari – Lepetane saobraća samo jedan trajekt ,,Vasilije“, koji prevozi samo male automobile u terminu od šest do 22 sata.

Vlada je odobrila Javnom preduzeću Morsko dobro da ove godine nabavi do šest trajekata koji će održavati liniju od Kamenara do Lepetana.Komentari

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Most Sv. Neđelja-Opatovo

Dobra ideja, ali otkud pare?

Kakvi vladari, takvi i strucnjaci. Jel moguce da bas nista ne znaju? Dajte nam podatke o skolskoj spremi onih koji su narucivali rashodovane trajekte (fol hrvati glupi pa prodaju ono sto jos valja) i provjerite im diplome. Boze, kako nasi heroji dobro pricaju, a kako nista ne znaju!!! Od sada samo gledam Animal Wild, jer tamo bar ima inteligentnog ponasanja.

Funkcionalan kao i buduće ime,odslikava svo neznanje i bahatost, od premijera i ovih koji su šljegli u opanke na pjenu od mora

Ne prilagodjava se obala trajektu nego obrnuto a pogotovo ne ovoj starudiji. Ovo su sve privremena rjesenja dok se neko pametni zauzme da se napravi most.
Most Sv. Nedjelja – Opatovo kao sto je g. Madjar naglasio.

Sramota!!! Kako misle sezonu da docekaju. Kako narod da funkcionise i zaradjuje. I sa trajektima je svuda bila guzva,a ne bez njih. Sjeme vam se utrlo,govna!!!


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services