U EU i SAD-u

Problem neprincipijelnog uvođenja sankcija pojedincima iz Rusije

U Evropskoj uniji i SAD-u se sve češće govori o političkim igrama kada je individualno uvođenje sankcija ruskim I bjeloruskim državljanima, ali I značajnoj korupciji. Činjenica je da su neke osobe stavljene na listu sankcija, a da nema pouzdanog razloga za to, ali su neke i skinute sa spiska, iako je obrazloženje izostalo.
U Evropskoj uniji i SAD-u se sve češće govori o političkim igrama kada je individualno uvođenje sankcija ruskim I bjeloruskim državljanima, ali I značajnoj korupciji. Činjenica je da su neke osobe stavljene na listu sankcija, a da nema pouzdanog razloga za to, ali su neke i skinute sa spiska, iako je obrazloženje izostalo.


Ilustracija

Jedan od najubjedljivijih primjera je slučaj ruskog pop pjevača Grigorija Lepsa kmoji je skinut sa liste sankcija u SAD, ali je i dalje pod sankcijama EU.

Ovo nije jedini slučaj da se neki ruski državljanin nađe na listi sankcija u EU, a bude skinut sa liste u SAD ili obrnuto.

Postoji niz primjera kada se govori o pomaganju Putinovog režima u jednoj državi i zaslugama za razvoj biznisa I investicija u drugoj zemlji. U mnogim državama EU se sumnja i u korupciju kada je u pitanju postavljanje ili skidanje sa liste individualnih sankcija, prije svega zbog nemuštih obrazloženja. Postoje primjeri kada jesu EU I SAD uvele sankcije čitavim porodicama zbog bliskosti sa Putinovim režimom, a onda je posle par mjesecio dio članova porodice skinut sa liste sankcija, što je omogućilo da biznis bude nastavljen i u EU I u SAD. Osim toga što je to potencijalni izvor korupcije, neprincipijelno uvođenje sankcija pojedincima može biti podloga I za političku trgovinu I političke pritiske.  Sve je, međutim, više država koje dižu glas protiv individualnih sankcija.

Podsjetimo u januaru je ob javljeno da Mađarska ponovno želi slabljenje sankcija EU protiv Rusije, zahtijevajući brisanje devet osoba s liste sankcionisanih više od 1.300 osoba i 170 subjekata, kao odgovor na agresiju Moskve na Ukrajinu.

Budimpešta je ponovila zahtjev da se sa liste sankcionisanih za izdavanje viza i zamrzavanje imovine brišu imena Ališera Usmanova, Pjotra Avena i Viktora Rašnikova, reklo je 17. januara za Radio Slobodna Evropa (RSE) nekoliko diplomatskih izvora koji su upoznati s tim pitanjem i koji nisu ovlašteni da javno govore.

Kada je u pitanju ruski pop pjevać Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog trezora uklonila je Lepsa sa liste sankcija a informacije o tome su objavljene na zvaničnom sajtu odeljenja.

Sankcije protiv umjetnika uvedene su 2013. godine, kada ga je Ministarstvo finansija SAD osumnjičilo da je povezan sa međunarodnom kriminalnom organizacijom Brothers’ Circle. Prema američkim vlastima, Leps, koji se u dokumentima pojavljuje kao Griša, bio je umiješan u transport novca za vođu kriminalnog sindikata. Sam pjevač je ovu priču nazvao apsurdnom.

U materijalima američkog trezora pojavio se kao „Grigorij Viktorovič Lepsveridze, rođen 16. jula 1962. u Sočiju, poznat i kao Grigorij Leps i Griša i živi na ostrvu Puket (Tajland)“.

Agencija je tvrdila da je muzičar navodno „prevozio novac“ za jednog od navodnih vođa Kola braće Vladislava Leontjeva.

„Da, on je pjevač. Uključili smo ga na ovu listu zbog njegovog rada za Vladislava Leontijeva, koji je postao osoba na listi u februaru 2012. Leps je pomogao Leontjevu u transportu novca. Obavijestili smo rusku vladu prije preduzimanja takvih mjera“, rekao je tada portparol američkog Ministarstva finansija Džon Salivan.

Lepsova pomoćnica Maja Serikova rekla je da je pjevač saznao za uvođenje sankcija na putu za Blagoveščensku, a on ne živi na Tajlandu, već u centru Moskve.

„Puno iznenađenje i nerazumijevanje. Nigdje se nije kretao, a nije ni namjeravao. On je poslušan građanin Ruske Federacije. On takođe nema nekretnine u Americi, nema računa u Americi. Sve je izmišljeno“, rekla je ona.

Potom je Danijel Glejzer, pomoćnik sekretara Ministarstva finansija za borbu protiv finansiranja terorizma i finansijskog kriminala, rekao da su sankcije pod koje je Leps potpao usmjerene isključivo protiv određenih pojedinaca, a ne protiv Rusije.

Od sredine decembra 2022. Grigorij Leps je takođe na listi sankcija Evropske unije. Uoči Nove godine ušao je na listu umjetnika koje je, kako navodi RBC, administracija ruskog predsjednika preporučila regionalnim vlastima i televizijskim kanalima da ih uključe u programe prazničnih koncerata. Leps je početkom maja prošle godine posjetio vojnu kliničku bolnicu Centralnog vojnog okruga, gdje se liječe i rehabilituju ranjeni vojnici koji su učestvovali u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Pjevač je razgovarao sa vojskom i poklonio im CD-ove sa svojim pjesmama i autogram. U julu je ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio Lepsu titulu narodnog umjetnika „za velike zasluge u razvoju pop-arta“.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services