Problem „neradne nedjelje“ riješiti prije početka ljetnje turističke sezoneFoto: UPCG

Oni su na sastanku konstatovali da je neradna nedjelja institut koji je u Crnu Goru uveden nasuprot volji velikog dijela privrednika iz sektora trgovine i da u što skorijem roku mora biti revidiran i izmijenjen tako da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih.

„Hitnost djelovanja po ovom pitanju prije svega diktira dolazeća ljetnja turistička sezona“, navodi se u saopštenju UPCG.

Predstavnici UPCG i Grupacije razgovarali su o perspektivama i mogućnostima dalje saradnje u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta za preduzetnike i kompanije koje posluju u sektoru trgovine.

„Fokus sastanka bio je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji predviđa neradnu nedjelju u sektoru trgovine, kao i potreba da se u što skorijem roku to rješenje upodobi realnim potrebama privrede i ekonomskih aktivnosti, naročito u toku trajanja turističke sezone“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici UPCG predstavili su svoje aktivnosti u vezi sa tom temom koje su sprovođene od samog početka, odnosno od 2019. godine kada je došlo do uvođenja neradne nedjelje, podnošenje Inicijative za ispitivanje ustavnosti predmetne odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini i veći broj inicijativa donosiocima odluka, da se jedno ovakvo rješenje treba i mora modifikovati tako da bude u interesu poslodavaca i zaposlenih, a u krajnjem i države.

„Takođe, predstavnici UPCG saopštili su svoja očekivanja da će se nastaviti razmatranje ovog pitanja kroz mehanizme tripartitnog socijalnog dijaloga među predstavnicima poslodavaca, zaposlenih i Vlade, budući da se na taj način najlakše može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici malih trgovina smatraju da se u cilju regulisanja rada nedjeljom za sektor trgovine treba pozvati na uporedna rješenja iz zemalja Evropske unije (EU).

Slovenački model

Oni su posebno apostrofirali model koji se održivim pokazao u Sloveniji, a koji podrazumijeva dozvolu da nedjeljom rade trgovački objekti manji od 100 metara kvadratnih površine, pri čemu se nedjeljom u trgovinama angažuju osobe koje nijesu u radnom odnosu sa tim privrednikom.

 


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga