ISTRAŽIVANJE WPR

Prosječan IQ u Crnoj Gori 86

Prosječan koeficijent inteligencije u Crnoj Gori je 86, i naša zemlja se nalazi na 82. mjestu u svijetu – podaci su nezavisne organizacije World Population Review (WPR), sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.


Foto: Pixabay

WPR prati demografske podatke putem API sistema s ciljem predstavljanja statističkih pokazatelja o broju stanovnika, stepenu obrazovanja, stopi zaposlenosti/nezaposlenosti, koeficijentu inteligencije…

Na osnovu podataka koje je WPR prikupio za 2022. godinu o koeficijentu inteligencije, najveći prosječni IQ rezultati na svijetu pripadaju Japancima (106,49), a iza njih su građani Tajvana (106,47) i Singapura (105,89).

U top deset zemalja sa najvišim prosječnim IQ-om, nakon Japana, Tajvana i Singapura, ubrajaju se Kina, Južna Koreja, Bjelorusija, Finska, Lihtenštajn, Nizozemska i Njemačka.

Kada je riječ o zemljama regiona, najbolje je rangirana Hrvatska kojoj je pripalo 37 mjesto i prosječni IQ od 95. Slijedi Srbija na 59. mjestu sa IQ-om 89. Bosna i Hercegovina je na 66 poziciji sa IQ-om 88, dok građani Sjeverne Makedonije imaju prosječan IQ 81.

U svom izvještaju, iz WPR-a su naglasili da metoda kojom oni dolaze do podataka o koeficijentu inteligencije nije jedina. Dodaju da postoji mnogo različitih načina za „traganjem najpametnijih zemalja na svijetu“, a mnogi od njih se uopšte ne vežu sa testiranjem IQ-a.

Na primjer, mogu se uporediti rezultati akademskih testova svake zemlje, njenu vjerovatnoću da „proširi granicu znanja“ i uvede nove tehnologije podataka (indeks inteligencijskog kapitala), ili čak broj Nobelovih nagrada koje je svaka zemlja osvojila. Mogu se kombinovati i svi pomenuti načini.



Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci




Najnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga