• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Prva dobijena tužba pred Evropskim sudom zbog sankcija ruskim državljanima, slijede li tužbe i protiv Crne Gore?

odluka

Prva dobijena tužba pred Evropskim sudom zbog sankcija ruskim državljanima, slijede li tužbe i protiv Crne Gore?

Evropski sud pravde podržao je ukidanje sankcija protiv majke osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, javili su Rojters i AFP.
Evropski sud pravde podržao je ukidanje sankcija protiv majke osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, javili su Rojters i AFP.


Evropski sud

EU je ranije stavila Violetu Prigožinu na listu sankcija, rekavši da je poslovne veze sa njenim sinom čine saučesnikom u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

„Sud ukida restriktivne mere primenjene na gospođu Violetu Prigožinu, majku gospodina Jevgenija Prigožina, u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine“, navodi se u odluci suda.

Jevgenij Prigožin je vlasnik kompanije Vagner koja za ratne operacije angažuje plaćenike, a prema nekim informacijama Za ovu grupu se govori da je bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dok je Rusija do nedavno saopštavala da je to ilegalna organiztacija jer je u toj državi nezakonito imati private vojne jedinice.

U saopštenju Evropskog suda se takođe navodi da čak i ako je Prigožin odgovoran za nezakonite radnje u Ukrajini, dokazi koji su izvedeni protiv njegove majke prilikom izricanja sankcija nisu dovoljni.

Prigožin još nije komentarisao odluku Evropskog suda.

Podsjetimo i Crna Gora je uvela individualne sankcije za 34 rusla državljanina kojima je zamrznuta imovina koju posjeduju u našoj državi. Pošto je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije još 10. juna prošle godine je napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovine u Crnoj Gpori na 44 nekretnine.

Inače, mnogi ruski državljani najavili su tužbe protiv EU i država koje su ima uvele individualne sankcije, pa i protiv Crne Gore.

Odluka Evropskog suda kojim je majka Jevgenija Prigožina skinuta sa liste sankcija je prva, a uskoro bi se mogle očekivati i nove.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services